#1 – Jag är nyfiken ’67

Välkommen till Kinematocasten!

Det känns glädjande att äntligen kunna säga det. Munväders ordinära podcast har utkommit lite sporadiskt under detta år och vissa av er kanske började tänka att det var början på slutet. Snarare var det början på vårt nya format, med en mer riktad och fokuserad linje.

Vad är då Kinematocasten? Jo, det är nämligen vår resa i filmhistorien där vi diskuterar årtal, epoker och svunna tider och filmer som är värda att nämna i sammanhanget. Varför ser saker ut som de gör och vi tittar på det ur ett mer nutida perspektiv (något som kommer att datera denna podd i framtiden!)

I detta första avsnitt så har vi skruvat tillbaka klockan 50 år till året 1967. Och det är ett perfekt år att ta avstamp i, eftersom en del frågor och ämnen då känns skrämmande aktuella än idag. Det var ett Hollywood som nostalgiskt ville drömma sig tillbaka till de goda gamla dagarna från dess guldålder. Studiosystemet började krackelera och släppte fram nya idéer. Man kanske började låta regissörerna i långt större utsträckning än tidigare stå för de kreativa uttrycken.

Medborgarrättsrörelsen var i full sving och det började synas på den vita duken i form av filmer som ”Guess Who’s Coming to Dinner?” (i övrigt en film som passande speglades mästerligt av 2017 års ”Get Out”) ”Bonnie & Clyde”. Man var trött på etablissemanget och antihjältarna började på allvar sitt intågande i biosalongerna. ”Cool Hand Luke” och hur den fortfarande idag påverkar dagens filmskapare.

Vi ger oss också ut internationellt och diskuterar märkbara filmer från detta år som än idag är sevärda. Som till exempel en liten svensk film som skapande uppståndelse och nyfikenhet i USA. Och kanske en av de mest inflytelserika franska kriminalfilmerna någonsin – ”Le Samouraï”!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *