Sommartips från Munväder Film: Attack mot polisstation 13

Ni som hänger med har säkert hört att George Miller’s efterlängtade 4e avsnitt i hans episka Mad Max-filmserie är på gång och man behöver inte spana runt på Google under särskilt lång tid för att hitta grymt snygga posters, fräcka stillbilder från filmen samt till och med en lång och matig teaser som ger oss fans av postapokalyptisk science fiction/survival större och mer långvariga erektioner än vad någon potensförhöjare någonsin kunnat åstadkomma.

Det fanns en period under 70- och 80-talet som filmer av denna sort var väldigt mycket på kartan, inte just vad gäller den postapokalyptiska miljön, utan mer när det kom till atmosfär, utseende och deras allmänt hänsynslösa natur. Filmer som Streets of Fire(1984), The Warriors(1979), Escape From New York(1981) m.fl. är alla sådana filmer som är både kult- och klassikerförklarade idag. Det finns i synnerhet en film som man skulle kunna peka ut som den som banade väg för merparten av dessa filmer och om jag får leka och låtsas att jag är mer expert än vad jag egentligen är så skulle jag peka ut Attack mot polisstation 13 (1976) som den filmen.
ASSAULT_ON_PRECINCT_13_(2)
Attack mot polisstation 13 (Assault on Precinct 13) är en av de filmer John Carpenter åstadkommit tidigt i sin karriär som innovativ och genialisk filmskapare. Den floppade naturligtvis vid sin premiär och har inte fått sitt ordentliga erkännande förrän långt senare och ett mycket välförtjänt erkännande är det. Attack mot polisstation 13 handlar i all korthet om en stängningsklar polisstation i Los Angeles som hamnar under belägring utav några utav de värsta och mest brutala gatugängen i hela staden varpå de som befinner sig på polisstationen, poliser som kriminella som civila, tvingas samarbeta för att överleva belägringen. Intrigen är långsamt men effektivt uppbyggd och Carpenter låter våldsamma överraskningar och nervpirrande moment hagla med jämna mellanrum, på det sätt som han senare gjorde sig känd för att göra i och med filmer som The Thing(1982), Halloween(1978) och ovan nämnda Escape from New York.
attack mot polisstation 13
Försök aldrig köpa glass från Street Thunders-gänget

Attack mot polisstation 13 är, trots sitt erkännande, en film som lätt försvinner i Carpenters övriga filmografi och den är således lätt att glömma bort (samt att det gjorts en blek och usel remake av den under det tidiga 2000-talet). Till och med jag har gjort mig skyldig till att bortse från denna films existens vid tillfällen då man behövt namedroppa genialiska filmer från just denna så speciella period där gängkultur och skräpiga, slitna miljöer samt läderutstyrslar med nitar utgjorde nästan en helt egen genre inom action/thriller-genren. Attack mot polisstation 13 är, i all korthet, en definierande action/thriller som man definitivt bör ta sig tid att se och älska!

Med vänliga hälsningar
// Henrik på Munväder