Sommartips från Munväder Film: Infernal Affairs-trilogin

Så är det dags för mig att ge mig ut att ge ett av mina sommartips. Och jag börjar omgående genom att fuska då jag tipsar inte mindre än tre filmer, nämligen Infernal Affairs-trilogin.

Handlingen i den första filmen handlar om polisen Chan Wing Yan som infiltrerar triaden i Hong Kong som en mullvad samtidigt som en medlem av samma triad har infiltrerat Hong Kong-polisen.

Och det som då följer är en ganska rättfram katt och råtta-lek där spänningen ligger i vem som blir avslöjad först.

Låter detta bekant? Har den rippat handlingen från något annat? Kanske filmen The Departed från 2006 regisserad av Martin Scorsese?

Infernal Affairs kom redan 2002 och blev en enorm suInfernal Affairsccé i sitt hemland och som sedvanligt när en internationell film blir en kolossal framgång så framtvingar detta en amerikansk filmatisering då man ofta menar att  handlingen måste anpassas för en amerikansk publik.

The Departed är inte på några sätt en dålig film, det är faktiskt så att undertecknad själv såg filmen innan jag såg Infernal Affairs. I mitt tycke är också filmen plus deras efterföljare överlägsen den amerikanska som rakt av kopierar det bästa från originalet och avlägsnar samt ”rättar till” de problem och frågor som finns i Hong Kong-versionen.

Som trilogi fungerar den utmärkt, den andra filmen är en prequel till den första och förklarar allting som leder upp till första filmen och den tredje filmen knyter effektivt ihop storyn och är en direkt uppföljare till den första.

Har ni sett The Departed så kommer ni garanterat att känna igen er i stora delar av handlingen även om filmerna skiljer sig på vissa punkter, inklusive slutet.

Infernal Affairs vinner dock eftersom hela trilogin fungerar utmärkt där handlingen kretsar mycket kring den första filmen. Tvåan är dock den svagaste filmen i trilogin enligt mitt tycke medan trean gör ett utmärkt jobb att räta ut eventuella frågetecken.

Ett perfekt tillfälle att bredda sin filmkunskap med lite internationellt såhär i sommarvärmen.

Infernal Affairs

Infernal Affairs II

Infernal Affairs III