Sommartips från Munväder Film: The Exorcist III

Inget att göra på semesterkvällarna? Sommarjobbet kanske tråkar ut dig? Ingen biofilm som lockar i SFs utbud? Varför inte då vända dig till Munväder för att få tips på härliga filmer som kan hjälpa dig att fly verkligheten tillräckligt länge för att sommarregnet och semesterångesten ska bli uthärdlig!

Ja, efter att ha haft en ganska frustrerande bioupplevelse i form av Deliver Us from Evil så tänkte jag gå lite ”back to basics” vad gäller exorcism-skräckisar. Dock känns det lite lönlöst att försöka tipsa folk om en såpass klassisk och inflytelserik film inom genren som The Exorcist (1973) så istället tyckte jag att den andra i raden av uppföljare som denna film har fått skulle få utgöra premiärtipset för denna artikelserie.

The Exorcist III (1990) har tyvärr fallit i smärre glömska i skräckfilmhistoriens annaler. Varför vet jag inte, men det känns som en rimlig gissning att det berodde en hel del på att Exorcist II: The Heretic (1977) inte höll jämn kvalitet med sitt original samt att det dröjt hela 17 år sedan The Exorcist först nådde biograferna.
The exorcist
Få skådespelarinsatser har varit så inflytelserika som den kombinerade av Linda Blair och Mercedes McCambridge (röst) i The Exorcist (1973)

Men The Exorcist III är på intet sätt en dålig eller misslyckad film. Tvärtom är det en väldigt spännande och otäck skräckthriller med intressanta teman, otäcka visualiteter och riktigt, riktigt bra skådespeleri. Det sistnämnda i synnerhet från Brad Dourif och Jason Miller (kombinerat) som filmens huvudsakliga antagonist, the Gemini Killer. Även den grymt rutinerade George C. Scott ter sig stabil i huvudrollen och för oss här i Sverige så kan vi fröjdas lite smått åt Viveca Lindfors i en smärre biroll.
the-exorcist-iii-758371l
Brad Dourif som the Gemini Killer

The Exorcist III är på intet sätt en perfekt film och den är naturligtvis inte på långa vägar lika bra som originalet. Ibland kan filmen också te sig lite väl långsökt och kanske lite smått löjlig, men så länge man brukar sin ”suspension of disbelief” till max så kommer ingen av dessa scener förstöra den otäcka filmupplevelse som The Exorcist III kan tillhandahålla.

Så istället för att gå till biografen och se Deliver Us from Evil…leta rätt på en kopia av denna film istället och njut i fulla drag av den surrealistiska och skrämmande känsla som den faktiskt förmedlar än idag, 24 år senare.

Med vänliga hälsningar
//Henrik på Munväder