Sommartips från Munväder Film: Clue

Om någon hittills har fått ut något av de få tips vi lyckats få ut till dato så är vi förstås väldigt glada, men det kan ju kanske vara så att ni, efter en bisarr skräckis som The Exorcist III och en maffig crime-trilogi från Hong Kong som Infernal Affairs, känner er lite tungsinta och trötta. Den bästa boten vid tungsinthet är ju då naturligtvis att få skratta lite granna så här kommer ett litet tips på en trevlig komedi som jag hoppas kan roa så här då början på slutet av sommaren är nära förestående.

Vi har alla någon gång kommit i kontakt med en s.k. ”whodunnit”, eller ”pusseldeckare” som man kan uttrycka det på svenska. Vare sig man är en trogen läsare av Agatha Christie-romaner, en hängiven följare av Morden i Midsomer eller har sett det (förvånansvärt välgjorda) Family Guy-avsnittet ”And Then There Were Fewer” så är man på det ena eller andra sättet bekant med formulan och alla dess variationer.

Vare sig man älskar, hatar eller är likgiltig denna genre så kommer man troligtvis finna en hel del nöje i filmen Clue (1985). En film baserad på ett brädspel, som jag tror att de flesta någon gång har spelat i sin barndom, bör ju åtminstone kittla någons intresse om så bara för att man är nyfiken att se hur mycket story de kan få ut av ett sådant koncept.

Hela ensemblen med Tim Curry som butlern Wadsworth i spetsen

Överlag kan man annars bara se den för att skratta åt de löjligt roliga situationer som Clue försätter sina huvudkaraktärer i och alla som någonsin sett Tim Curry i en film innan kan ju naturligtvis fröjdas åt att han spelar en utav de största rollerna i den här filmen och därmed också tillåta sig mysa till hans allmänt bisarra sätt att tolka de galenpannor till karaktärer som han ofta får spela.

Clue är naturligtvis en film man ska se då man behöver skratta lite och se en lyckad parodi av genrekonventioner som vi alla känner till. Men man kan ju också roa sig med att försöka klura ut mordmysteriet innan filmen gör det om man har lust och när filmens final väl anländer så kan jag, utan att spoila, säga att det blir överraskande roligt. Fixa en kopia och se den redan ikväll! Mycket nöje utlovas!

Med vänliga hälsningar
//Henrik på Munväder