Sommartips från Munväder Film: 3 Idiots

Det har varit ett tag sedan jag, Tim, personligen har bidragit med något på Munväder.

Dels beror det på händelsen som förklarades i videon Viktigt meddelande från Munväder (dessutom: Ni har väl kommit ihåg att prenumerera på Munväders YouTube-kanal?) och dels har det varit lite omotivation och lathet.

Men nog om det; jag väljer att fortsätta mitt spår med internationella filmer och denna gång föll valet av film på grund av jag själv såg den nyligen och tyckte att det var en högst sevärd film.

Vi brukar på Munväder ofta snacka om Hollywood-filmer så att man nästan glömmer att det produceras mängder med film på andra ställen i världen. Asiens filmcentra, Bollywood, producerar ju långt fler filmer om året än Hollywood och drar mängder med folk till biograferna.

3 Idiots (2009) är en förhållandevis rättfram indisk komedi om 3 vänner, Farhan, Raju & Rancho som alla studerar vid landets främsta ingenjörsuniversitet  där eleverna eggas på av sina lärare och varandra att konkurrera och vara den främsta.

Farhan drivs av att uppfylla sin fars önskan om att ta en ingenjörsexamen, Raju av att försörja sin fattiga familj och Rancho av glädjen att lära sig hur maskiner fungerar och bygga egna.

Att hitta en komedi som är riktigt bra och håller mer än en visning är svårt då de tyvärr verkar ganska sällsynta bland utbudet som finns att tillgå. 3 Idiots är lättsmält även för oss i västvärlden då mycket av filmens teman går att relatera till och den känns i vissa delar ”oindisk”. Dessutom så lyckas denna film också balansera de humoristiska elementen och hantera högst allvarliga ämnen (inga spoilers).

Den stora stjärnan i denna film är Aamir Khan som vissa kanske känner igen, det är också en av Bollywoods allra största stjärnor. Han briljerar verkligen i huvudrollen som den karismatiska och högt intelligenta Rancho, som utmanar konventionerna i skolan och visar att det finns mer än ett sätt att se på ett problem. Han växlar elegant mellan att vara en oförskämd skitstövel till intelligent och omtänksam god vän.

Alla andra gör även de utmärkta prestationer, inte minst Boman Irani som rektorn på universitetet.

Så ta och kika på denna film som passar utmärkt till sommaren, jag lovar att den är högst sevärd, även de obligatoriska musikalelementen (det är ju Bollywood trots allt) fungerar bra med resten av narrativet.

Se nu till att bredda ert filmtittande, skulle ni mot all förmodan avsky filmen så är det bara att höra av er till oss.