Recension – Odd Couple, ShitKid & Silvester – Roskilde Festival 2017

shitkid, silvester

Den sista uppvärmningsdagen, om man vill kalla den för det. I själva verket så är det en stor del av festivalen och likvärdig med huvuddagarna, även om musikutbudet inte är lika namnkunnigt. Det är här man upptäcker nya namn eller bara hakar på för att man hör musiken på avstånd och beslutar sig för att vara en del av festen.

Odd Couple
Rising Stage, Roskilde Festival
27 juni 2017

Vad det någon som sa att det saknades lite rock? Tyska Odd Couple vräker på med rock av den klassiska skolan och man kan definitivt föreställa sig denna musik spelades för kanske 30-40 år sedan om inte mer, även om det finns tydliga moderna influenser. Ödmjuka och avslappnade så guidas vi genom låtar som ”Nightcrawl” och ”Haste Strom, haste Licht” som är de nummer som sticker ut.

Under konserten så hålls det korta mellansnack, inklusive där de medvetet inte pausar mellan de två sista låtarna för att undvika att de blir tvingade av scenen, där deras ödmjuka karisma visar sig. Som helhet är det en väl genomförd konsert som trots att den är lite ojämn ändå förmår att underhålla och aktivera publiken, som kanske hade hoppats på fler ursäkter att skapa en mosh pit.

Betyg 3/5

Shitkid
Rising Stage, Roskilde Festival
27 juni 2017

Göteborgsartisten Åsa Söderqvist med sin punkiga bakgrund och oerhört medvetet provokativa framtoning står för en av de hittills mest annorlunda och underhållande konserterna under årets festival. Även om många av numren kanske snabbt faller i glömska så kvittar det när framträdandet konstant tar nya vändningar.

Som sig bör så kommer det både handlingar och attityder som är anti-etablissemang och feministiska och tycka vad man vill, om det är något Åsa och resten av bandet kan så är det att sätta upp en show. Publiken blir mer exalterade för varje ny kommentar eller sak som hon gör. Och det ska de ha en stor eloge för då de höjer sitt framträdande långt över själva musiken. Och även om vissa kanske blir irriterande av denna kommentar så är det i huvudsak det och musiken som bedöms.

Betyg: 4/5 – Till stor del på grund av deras provokativa, fräscha och ständigt underhållande framträdande som gör detta till en av årets oförglömliga händelser.

Silvester
Countdown Stage, Roskilde Festival
27 juni

Säregen. Det är ett ord som direkt kommer upp när man lyssnar på Silvester, en dansk trio. Med ordet menas att de har en väldigt stil som inte direkt kan knytas till andra. Influenserna är väldigt spretiga även dem också, med jazz, indie och även klassisk musik som de mer distinkta komponenterna.

Och framträdandet är som så många andra under denna festival ödmjukt och något där man låter musiken tala för sig själv för det mesta. Sångaren Awinbeh tar i från tårna och tar till genuina toner som till synes verkar komma från hjärtat och det är svårt att inte ryckas med. En gedigen show som också visar på den bredd som bandet redan har. Och man kan bara hoppas att vi får glädjen att höra mer från detta unika samarbete i framtiden.

Betyg: 4/5