Recension – Ary, Skott & Noréll – Roskilde Festival 2017

Intressant nog så har jag efter två dagar ännu inte sett helheten av en konsert ute på den andra scenen under uppvärmingsdagarna, Rising Stage. Också att samtliga framträdanden har varit frontade av kvinnliga sångerskor. Det ska dock poängteras att samtliga akter har haft en övervikt av män på scenen för de som undrade över fördelning.

Men detta är bara ett irrelevant sidospår, det är huvudsakligen musiken som ska bedömas och

Ary
Countdown Stage, Roskilde Festival
26 juni 2017

Ary, vilken vissa skulle vilja kalla Norges svar på Björk, har med ett poppigt sound en kraftfull show som stärker intrycket från dessa dagar. Och under en dag där det verkar som om festivaldeltagarna äntligen vågar irra sig bort från sina camps och delta i konserterna så är även uppslutningen värdig framträdandet.

Med ”Childhood Dreams” som pricken över i som passar så väl in i detta sammanhang med låtar vars texter är relaterbara för varje person. Det gör att förbindelsen redan finns där. Denna musik är även välanpassad och tacksam för liveframträdanden. Det är inte otänkbart att denna artist är någon som vi kommer se mer av.

Betyg: 3,5/5

Skott
Countdown Stage, Roskilde Festival
26 juni 2017

Det tog nära en halvtimme efter utsatt tid innan den svenska akten Skott kunde ta plats på Countdown Stage. Inte den bästa starten och redan på förhand förlorat förtroendekapital hos en av de mest förlåtande publikerna. När väl showen drar igång så är det mesta förlåtet när Skott förärar med sin närvarande sångröst.

”Porcelain” är det som sticker ut mest i ett bredare appeal och det var även den som resulterade i den första ”riktiga” allsången där man tydligt kunde höra publiken sjunga med, som i detta tillfälle var något som gav låten ytterligare en dimension. Om man inte har möjligheten att se Skott på festival så skulle detta även göra sig bra på en klubb eller mer intimare lokal.

Betyg: 3,5/5

Noréll
Countdown Stage, Roskilde Festival
26 juni 2017

När solen är på väg ner och det enda som ses är några envisa solstrålar som vägrar att avsluta dagen så måste man berömma fingertoppskänslan från bokarna att sätta en artist som Noréll som med en mer energisk show fungerar som ett slags sista uppror mot dagens slut.

Radiovänlig är ett farligt ord att använda då det ofta uppfattas som ett nedsättande ord men för att få en bild av musiken är det ett passande epitet för det. Dansant och glad och troligtvis den mest välbesökta konserten hittills, där det kom en stor tillströmning av folk den sista kvarten. Är man i danshumör så finns det ingen brist av den musiken även om man ska finna någon kritik så är det att det saknas någon stark låt som lyfter sig över några nivåer över de andra då mycket flyter ihop med varandra.

Betyg: 3/5