Recension – Alsarah & The Nubatones, Red Fang & Rag’n’Bone Man – Roskilde Festival 2017

alsarah & the nubatones, red fang

Vad den första dagen bjöd på varierar självklart på vem du frågar, men frågar du den gemene besökaren så nämner de förmodligen det entrékaos som är ett resultat av nya säkerhetsprocedurer vilket skapade kilometerlånga köer och att de första konserterna fick leva med lite färre i publiken än vanligt. Men efter ett tag så verkar detta vara glömt och skratt, gemenskap och eufori ersatt de sura miner som var.

Av ren slump så visade det sig att Avalon blev mitt fasta tillhåll för dagens konserter.

Alsarah & The Nubatones
Avalon, Roskilde Festival
28 juni 2017

Östafrikansk musik ska jag direkt erkänna inte är ett område jag vet eller kan säga särskilt mycket om. Om Alsarah & The Nubatones är vad jag ska gå efter så har jag blivit mer nyfiken på det. Dansvänligt och medrivande gör det svårt att hålla benen stilla när dem tar till ton. Även om man inte kan språket lyckas de med musik och känsla förmedla budskapet i låtarna.

Och det var närmast rent farsartat mot slutet av konserten när den scenansvariga förgäves jagar efter bandet och försöker att få dem att avsluta sitt framträdande. Det kombinerat med den ytterst hängivna anhängaren vid min sida som skrek in i mitt öra och viftade febrilt med sin sjal i huvudet på sin omgivning. Vidkommande ursäktade sig såklart och för min del gjorde det inte något då framträdandet fått mig i bästa möjliga humör.

Betyg: 4/5

Red Fang
Avalon, Roskilde Festival
28 juni 2017

Stoner-rock har sina anhängarna, men i detta tillfälle så föll konserten hastigt i glömska personligen och tankarna började vandra. Bredbent och konstanta solopartier lyckas att rädda framträdandet, som är svängigt och intressanta temposvängningar. Det finns inte mer att säga eftersom jag känner att ytterligare kommentarer enbart skulle röra vid samma punkt.

Betyg: 2/5 – Har garanterat sina fans men för egen del lät det mest anonymt och intetsägande.

Rag’n’Bone Man
Avalon, Roskilde Festival
28 juni 2017

Blues och soul i en delvis poppig förpackning låter kanske pretentiöst och det går att förstå. Det är en delikat balansgång att mästra och för den relativa nykomlingen Rory Graham så har han redan i princip lyckats.

Festivaler har ofta en tacksam publik, men när man ger ett nästintill perfekt framträdande så blir publiken elektrifierad av minsta ton och det var precis vad som hände under denna konsert. När konserten når till sitt absoluta crescendo med ”Skin” så är det inte bara Rag’n’Bone Man som framträder utan alla känns som en del av det hela. Publiken brister ut i allsång under denna låt och såklart under hitten ”Human”. Musiken har ett hjärta vilket i genren är viktigt och här levereras det verkligen.

Betyg: 4,5/5 – Ett fulländat framträdande. Hoppas definitivt på ett återseende, gärna på en ännu större scen.