Recension – Albin Lee Meldau, Rome is Not a Town & Pale Honey – Roskilde Festival 2018

Den andra dagen på Roskilde Festival drog igång lite tidigare än vanligt. Och av någon anledning så verkar det som om allt tar längre tid i årets festival. Om det beror på själva organisation eller den personliga faktorn låter vi vara osagt.

Det brukar ta ett par dagar att komma in i Roskilde-tempot och ”Orange feeling”, som man kallar det. Det är också det som är skillnaden när man ”pendlar” till festivalen mot att bo där, man behöver längre tid för att komma in i det. Men det känns redan som med denna dag att målet är nått och med dagens framträdanden så kan jag säga att man kommit in i tempot.

 Albin Lee Meldau

Rising, 2 juli 2018

Den svenska sångaren, som med sitt souldoftande beat och för en tillbaka rent musikaliskt men fortfarande bibehåller en fot i nuet, har en röst och ett framträdande som gör sig bra live och ett utmärkt komplement på Roskilde.

Storhiten ”Lou Lou” är självfallet höjdpunkten och den håller i liveframträdandet och är i sammanhanget ett enda stort publikfrieri som publiken på Roskilde med inga problem sväljer för hull och hår. Men som jag har varit inne på i tidigare recensioner så behövs det oftast mer än bara en bra låt och en handfull okej sånger. Variation i stil och tempo är alltid uppskattat då det skapar en mer jämn och intressant upplevelse. Och det verkar redan som om han har detta, trots att en del låter försvinner lite i skymundan.

Om han kommer att bli mer uppmärksammad efter höstens ”Så mycket bättre” återstår att se, men faktum är att detta var definitivt ett vällyckat framträdande och ännu en stark konsert på årets festival.

Betyg: Ett starkt framträdande som förmodligen kommer tat bli bättre med tiden. 4 av 5 Munvädrare.

Rome is Not a TownRising, 2 juli 2018

Postpunk, indierock, noiserock. Tja, det finns många sätt man kan välja att beskriva detta. Oavsett vad jag väljer kalla det som kommer det alltid att finnas purister som menar annorlunda. Det är oundvikligt och personligen finner jag diskussionen onödig och totalt ointressant.

Vad som dock inte är ointressant är Rome is Not a Town, en kvartett som ger järnet från första början och släpper verkligen inte taget förrän sista versen på sista låten ekat ut. En fräsch akt som visserligen inte faller alla på smaken men som tidigare är det framträdandet som höjer denna då repertoaren lämnar en del att önska, med få undantag. Det är ett hiskeligt tempo där man klamrar sig fast för att kunna hänga med. Med ett tungt beat och dansvänlig musik bjuder de publiken på en show, vilket var mycket uppskattat. Sångaren och gitarristen Susanna Brandin kutar runt och tar även en liten kortvisit nere bland musiken och letar frenetiskt efter föremål att förvränga ljudet på sin gitarr till.

Sammanfattat är det i huvudsak en god show. Precis som ShitKid förra året så gör detta att en konsert som på förhand inte verkade ha så mycket att bjuda på höjer sig flera nivåer. Om man breddar sin repertoar och ger ut fler låtar? Ja, då finns det nog inga gränser…

Betyg: En stark 3 av 5 Munvädrare. Ett starkt komplement. Och man tackar aldrig nej till band som sparkar röv på bästa sätt.

Pale Honey

Rising, 2 Juli 2018

Med ett rockigt och avskalat beat så äntrade Pale Honey scenen som allra sista band för dag 2 på Roskilde. Duon kör rätt och slätt med ett enkelt och klassiskt beat som är lättillgängligt för de allra flesta, även de som kanske inte är så begeistrade i rock.

På senare tid fick de uppmärksamhet för en ABBA-cover, men även om man kanske skulle vara rädd att detta innebär att det utgör en alltför stor del av deras identitet kan man vara lugn. Dels bredden men även resten av musiken lutar sig inte upp mot detta som någon slags pelare.

Man skulle kanske önska lite mer av scenframträdandet, men detta skulle dock svika en stor del av det rent musikaliska eftersom deras stil är mer avslappnad, lugn rock än som tidigare nämnda Rome is Not a Town som är i en helt annan miljö och sammanhang. Den stillsamma karisman och musiken som med sin stilrena simplicitet lätt fångar en var det en utmärkt avrundning av den andra dagen på Roskilde.

Betyg: 4 av 5 Munvädrare