Förutfattade meningar om konsten

När det kommer till film eller musik finns det alltid en möjlighet att förutse hur filmen eller det nysläppta albumet är. Det skall sägas att det vid tillfällen kan vara som så att den förutfattade åsikten om filmen är sann. Om man exempelvis tittar på en amerikansk romantisk komedi är det hugget i sten att en man och kvinna inte kommer överens till en början men med tiden växer någonting fram. Men tyvärr kan de inte bli tillsammans ännu dock hittar de varandra i slutet. Alla vet att dramaturgin i en romantisk komedi är på det sättet.

Just att döma konsten, film eller musik, är någonting som vi alla har gjort. Jag är i ärlighetens namn ganska bra på att dra förhastade slutsatser om en film och även musik för den delen. I min ungdom och för den delen fram till 22 års ålder hade jag enorma problem med Per Gessle. Jag kunde inte stå ut med att höra hans stämma i vare sig Roxette, Gyllene Tider eller hans soloprojekt för den delen. Men nu har åsikten om Per Gessle skiftat fokus. Per är till stor del ett geni på olika sätt.

Det största anledningen till mitt dåvarande förakt till Per grundade sig på att jag uppfattade honom som en dryg kille. Men efter att ha läst ett heltäckande reportage i Icon #4 2013 om Gessle så började bilden att suddas ut. Än mer suddades bilden ut efter en fenomenal intervju av Kristoffer Triumf i Värvet avsnitt 61. Efter nämnda intervjuer var nästa projekt att lyssna in sig på musiken och ge de musikaliska verken en chans. Musiken som Gessle har snickrat ihop genom åren har verkligen någonting som tilltalar de allra flesta, men visst behöver man kanske inte lyssna igenom hela katalogen för den sakens skull. Numera har Gessle även gjort musik till filmen Small Apartments regisserad av svenske Jonas Åkerlund. Dock verkar inte filmen vara så intressant. Dock är det ju alltid en möjlighet att filmen, boken eller musiken är bättre än vad man tror.

Ha det gott

/Nicklas