Summering från CPH:DOX 2014

Nu kanske undrar du varför jag inte gör en video som min eminente kollega Henrik? Helt enkelt; folk gillar inte personer som kopierar andra.

Skämt åsido, video dyker upp senare i veckan så så länge kommer det en text ni får nöja er med så länge. Jag förstår att det är jobbigt och lyssna på antingen mig (Tim) eller Henrik när vi håller våra långa utläggningar om saker som intresserar oss. Seriöst, det förstår jag. Och då kanske det är mindre aggressivt att läsa tankarna kring festivalen istället. Så här följer en kort sammanfattning av huvuddelarna av CPH:DOX 2014.

Europas näst största dokumentärfilmfestival imponerade på mig med organiseringen och intresset den skapar bland folk.

Lokaliseringsmässigt så är den oerhört lättillgänglig där majoriteten av biograferna ligger inom en 15-minuters radie från varandra och de som ligger längre bort nås enkelt via stadsbuss. För tillfället är det kaos i Köpenhamn trafikmässigt som alla andra storstäder på grund av expansionen av tunnelbanan och andra förbättringar.

Bästa biograf som känns maffig och värdig en filmfestival är Grand Teatret och Empire Bio. Gloria är en 60-70-talsosande biograf som har en förkärlek för det udda.

I mitt tycke var bästa film The Look of Silence som också belönades med pris. Det är en film som borde nomineras till Oscar men det återstår att se, troligtvis blir denna först aktuell till Oscarsgalan 2014.

The Salt of the Earth är ett vackert porträtt av Sebastião Salgado, legendarisk fotojournalist som lämnar ytterst få oberörd efter man har sett denna. Helt klart en vacker och djupt engagerande film som också förtjänar beröm.

I am FEMEN är intressant i ett nutidsperspektiv och förtjänas omnämnande i dessa oroliga dagar. Bakom bröst och radikala protester finns det människor som faktiskt har något att säga och sätter sina egna liv på spel för att uppmärksamma dem.

Best in Show:

The Look Of Silence (Vinnare av DOX:Award)

The Salt of the Earth

I am FEMEN

Strax under:

Red Army

Approaching the Elephant

Finding Hillywood

Concerning Violence

Intressanta beroende på intresse:

Pervert Park

Last Hijack

1971

Burroughs: The Movie

Stranded in Canton

Endast om du absolut inte har något bättre för dig:

Actress

Escaping Riga

Beyond Zero 1914-1918 + Things + How To Make Money Religiously

Kom ihåg att kika in videogenomgången som kommer senare i veckan! //uppdatering, kika nedan!