Sommartips från Munväder Film: The Zero Theorem

Terry Gilliam är en intressant filmskapare. Inte enbart för alla hans verk genom åren, från alla projekt med Monty Python till filmen Brazil och mycket mer utan också för de problem som han har stött på.

Ett flertal av hans produktioner har kantats av budgetproblem. Den tidigare nämnda Brazil är en av dessa som hade många problem som också orsakade en längre fejd med Universal, till trots att filmen fått ett varmt mottagande. Efter detta följde ett flertal problematiska produktioner som kostade mycket men inte gav speciellt mycket avkast.

Att jag nämner detta i samband med The Zero Theorem är för att denna film är en väldigt typisk produktion för Terry Gilliam. Det tog flera iterationer innan filmen blev av. Innan Christoph Waltz så var både Billy Bob Thornton och Ewan McGregor knutna att spela huvudrollen och  även något så underligt bisarrt som Al Pacino i en roll var vid ett läge knuten till projektet.

Efter att under flera år gjort filmer som inte levt upp till förväntningarna (enligt Hollywood) så fick han i denna en långt mer begränsad budget att jobba med, rapporterad att vara i underkanten av 10 miljoner dollar. Detta ledde till, i min åsikt, en sannerligen inspirerad film.

20140315_bkp508

Grovt underskattad och otroligt underhållande som The Zero Theorem är så är den definitivt sevärd.

Vi följer Qohen Leth, ett enstörigt geni som jobbar på att lösa en formel som ska förklara huruvida livet har någon mening. Han för en dyster tillvaro med enbart ett par få ljuspunkter, bland annat en kvinna som är hans raka motsats.

Terry Gilliams filmer är med ytterst få undantag intressanta med många olika nyanser. Fallet med denna filmen verkar bland annat vara att recensenter missuppfattade filmen eller såg den på ett annat sätt än vad den var avsett.

Det är på många sätt en dyster film. Men med en lysande prestation från Christoph Waltz, Mélanie Thierry mfl., fantastisk visuellt berättande som säger så mycket om filmen och en involverande historia så borde detta vara något att kika på.