Sommartips från Munväder Film – Sju Hertigar

Det sista sommartipset för i år är faktiskt även den äldsta filmen vi har rekommenderat i denna serie, nämligen 1949 års Sju Hertigar. Men låt inte det avskräcka er från att läsa vidare och se varför man borde kolla på denna film.

Många känner förmodligen till Alec Guinness som Obi-Wan Kenobi i originaltrilogin till Star Wars. Men vad kanske få känner till att den rollen snarare var en avrundning av en lång och mycket framgångsrik karriär. Detta resulterade belönades med en Oscar (Bron över floden Kwai) och en hedersoscar och hela fyra nomineringar. Även om en kan säga att priser och superlativ inte alltid är synonymt med talang, så är denna film också en demonstration över den bredd Alec Guinness besatte som skådespelare.

I Sju Hertigar (eng: Kind Hearts and Coronets) möter vi Louis Mazzini (Dennis Price). Fängslad och i väntan på morgondagens hängning skriver han sina memoarer till eftervärlden och hur han hamnade i den oönskade situationen. Född i en fattig ekonomisk tillvaro som en avlägsen släkting och potentiell arvinge till hertig av D’Ascoyne så är han missnöjd. Han kläcker en plan att öka sina chanser genom att mörda de som ligger före honom i arvet (samtliga spelade av Alec Guinness). Sättet han ”gör sig av” med dem är uppfinningsrika och underhållande då filmen bäst beskrivs som en svart komedi.

Även om filmen blivit daterad på en hel del områden så håller den fortfarande på många andra plan. Humorn och skämten är fortfarande hysteriskt roliga. Även om det är Alec Guinnes som fått mest uppmärksamhet för de sju hertigar så ska beröm även ösas över Dennis Price. Rollen som Louis och hans kalla, reserverade och hållning passar utmärkt i kontrast till Alec Guinness mer utsvävande karaktärer. Prestationerna och de absurda situationerna som uppstår är höjdpunkterna med denna film. Det är även ett perfekt exempel på typisk Ealing-komedi under denna era. Så om man vill få en mjukstart i denna genre är denna film perfekt.

Sju Hertigar är i mitt tycke en klassiker som närmare 70 år senare fortfarande känns relevant och underhållande. Om man kan komma förbi en del typiska klichéer för 40-talet så är den ett perfekt tips under sensommaren (och nu hösten). Bra komedier kan tyckas vara en bristvara så varför inte kolla in?