Sommartips från Munväder Film: Moon

Lite av min (Tim) tanke med tipsen är att beta av såväl nya som gamla filmer och försöka att sprida ut över flera genrer, annars finns risken för att filmerna man skrev om skulle vara alltför homogena och förmodligen tråkiga att läsa om för er läsare.

Moon är den film som är utvald denna gång. Låter den bekant? Inte det? Kanske via en viss video från en viss blogg/hemsida? Nåväl, jag ska berätta!

Filmen handlar om den hårt arbetande Sam Bell. Han för en isolerad tillvaro på en av Lunar Industries otaliga gruvstationer på månen där de utvinner gasen Helium-3. Han närmar sig slutet på sitt treåriga kontrakt och förbereder sig på att komma hem till sin familj med barn som väntar honom på jorden.

Det enda sällskap han har är GERTY (röst av Kevin Spacey) en konstgjord intelligens som hanterar automationen av stationen. Tänk HAL i filmen 2001 om ni vill få en känsla för hur denna karaktär porträtteras. Med en lugn och sansad röst och känslolöst beteende som Kevin Spacey med åren visat sig skicklig med.

moon

Moon är inte en film för alla, det ska sägas (som med många andra sommartips…) För ovana så kan den uppfattas som långsam och seg men det hänger helt på den attityd och intresse man har när man sätter sig ner för att kolla på den.

Den stora stjärnan i filmen är Sam Rockwell, som verkar ha en karriär där han blandar och ger som en croupier på ett kasino. Denna film är dock en av hans bästa prestationer då den kräver en hel del i form av gestaltning, känsloregister. Vi går igenom stadier av känslor och sinnestillstånd medan Sam nystar upp mysterium som verkar omgärda hans tillvaro och leverne.

Stoppar där för att skriva mer eftersom denna film faller under den kategori av filmer som lätt kan spoilas.

Filmen kostade inte speciellt mycket att producera men det är absolut inget som påverkar upplevelsen då det ändå finns storslagna vyer och bra effekter. Musiken är subtil men ändå närvarande för att bygga upp stämningen, komponerad av tungviktaren Clint Mansell (Requiem of a Dream, The Fountain & The Black Swan).

Moon är inte en storslagen sci-fi med actionsekvenser och effekter utan ett personligt drama understöttad av fantastiska vyer och stämning.

Ett inte så dumt val under sommaren. Så ta gärna och kolla in nu!

Håller ni med? Har ni sett Moon eller har ni sett den nu efter detta tips? Vad tyckte ni?