Sommartips från Munväder Film: Marshland

Det är inte så länge sedan det skrevs och recenserades om denna film här på Munväder (recensionen hittar ni här). Tack vare CPH PIX så fick jag nöjet att se denna film, som jag gärna sett fått mer uppmärksamhet än vad den egentligen får för tillfället. Det är filmen Marshland (La Isla Mínima)

Tyvärr är dagens filmklimat sådan att det ska mycket till för att en spanskproducerad film som rensade ut under Goya-galan (spanska motsvarigheten till Oscar) där den tog hela 10 statyetter.

En nattsvart film-noir där vi följer Pedro (Raúl Arévalo) och Juan (JavierGutiérrez), två poliser som skickats till en liten byhåla i träskmarkerna där två unga kvinnor har försvunnit efter en fest. Eventuellt kan samhället ha en seriemördare som härjar. Det är 1980 och landet har nyligen släppts ur Francos hårda grepp, det gamla sättet ska ut och nya tider väntar. Landet kallar sig för en demokrati.

Pedro och Juan har tvingats att jobba ihop som straff för tidigare förseelser. Pedro är en rättskaffens man som vill göra det enligt reglerna (påminner om en viss Rust Cohle) medan Juan har en bakgrund från Franco-regimen och dess sätt att utföra saker.

Dualiteter är ett genomgående tema. Det gamla Spanien mot det nya. Fascism kontra demokrati. Det fungerar så pass utmärkt i denna film och så logiskt inarbetad i manuset att det först är efteråt som man tänker på hur det hela hänger ihop.

True Detective har många likheter med denna film när det kommer till stämning och dess två huvudkaraktärer. Karaktärerna sliter sig mot varandra och konfronteras med sina personliga demoner på samma sätt som Rust och Martin gör. Inte hjälper det att filmen har en liknande miljö också och bleka färgpalett.

Det ska noteras att denna film fått lite uppmärksamhet på grund av de tidigare nämnda likheterna med True Detective till form och sätt. Där ska det poängteras att denna film gick i produktion före tv-serien hade haft sin premiär.

Marshland är en film som förhoppningsvis inte kommer att falla i glömska bland filmpubliken. Gillade du True Detective kommer du sannolikt att gilla denna film också. Fantastisk kinematografi, bra skådespelare och en fängslande handling är vad som gör denna till en utmärkt film att se under sensommaren.