Sommartips från Munväder Film: In the Loop

Tanken med denna artikelserie, som vi startade under förra sommaren, är att tipsa om lite annorlunda och mindre uppmärksammade filmer. Även om samtliga medarbetare på Munväder kollar på stora mängder film varje år så ger detta oss en utmaning. Det är inte varje gång man hittar en film som ”lämpar” (sug på den definitionen ett tag) sig för att tipsa om även om den skulle vara underhållande.

Denna gång har vi för ovanlighetens skull hittat en komedi att tipsa om. Denna genre är fullkomlighet översållad av labila försök till att underhålla tittarna (strickt personlig åsikt). Men då och då dyker det upp några fräscha och underhållande tillskott som fångar ens uppmärksamhet. In the Loop är då självklart en av filmerna som faller i den senare kategorin.

UcV0E

Satir och politik är definitivt en dynamisk duo som ger upplägg för så mycket humor och när den är väl utförd som denna film så ges man en skrattretande, svart komedi som verkligen visar hur surrealistisk den politiska världen och dess byråkrati kan vara och den grad av sandlådenivå som politiken kan föras på.

Teamet bakom denna film är densamma som gjorde den brittiska serien The Thick of It vilket denna film är en spin-off av, dvs. att karaktärerna är samma i serien som i filmen.

Serien och filmen fokuserar på de politiska aktiviteterna inom ett särskilt departement inom regeringen, i filmen är det departementet för internationell utveckling vars minister oavsiktligen antyder på en militär insats i Mellanöstern vilket startar en spiral av eskalering och politiska intriger då USA också är iblandade.

Kort sagt så gör filmen satir över den kaosartade och tidvis panikslagna stämning som leder till dråpliga men underhållande, förhastade beslut tagna på otillräcklig underrättelse om läget i Mellanöstern.

Mycket av den uppmärksamhet denna film (och serien, för den delen) har varit i Peter Capaldis gestaltning av den oberäknelige och frispråkiga Malcolm Tucker som kommunikationsansvarige för regeringen. Det har ju under ett par decennier byggts upp denna myt om dessa spindoktorer och ”fixare” inom regeringen och även om de flesta är överdrivna och skapade för dramatisk effekt så är Peter Capaldi en mycket underhållande version av en karaktär man sett tidigare. Bara slå upp ”Malcolm Tucker” på YouTube så hittar man flera underhållande citat från denna karaktär.

Det som gör In the Loop underhållande är inte för sitt finurliga narrativ eller utveckling utan istället karaktärerna och dialogen vilket är den stora drivkraften i denna film. Alla karaktärer fyller en roll och känns som en aning skruvade karikatyrer av människor man förväntar sig finna i denna miljö. Dessutom,  kanske är för att jag inte är alltför bevandrad i brittisk politk, så är karaktären inte så mycket en skruvad kopia av en verklig politiker utan ett hopkok av flera, olika personer.

Vissa referenser kanske inte är en fullträff för oss här i Skandinavien men för det mesta kan man underhållas utan att veta något om brittisk-amerikanska politiska relationer eller politik för den delen. In the Loop är ett gott skratt med ett svart och skruvat sinne för humor som alltid är en film som passar bra att kolla in.

tumblr_nc7v4xBTfg1r2c16no1_400