Sommartips från Munväder Film: House on Haunted Hill

Sommartipsen fortsätter att strömma in stabilt och denna gång skriver jag om ingen mindre än lågbudetfilmen House on Haunted Hill (svensk titel Skriet vid midnatt) och nej, jag menar inte den lama nyinspelningen från 1999 utan originalet från 1959 av William Castle.house-on-haunted-hill-still

Vincent Price, som mest är förknippad inom skräckgenren spelar här den excentriska miljonären Frederick Loren som bjuder in fem personer till en hemsökt villa han har hyrt för ändamålet. Varje person erbjuds 10 000 dollar på ett villkår: De stannar i villan hela natten efter att dörrarna låsts vid midnatt (låter det bekant?).

Det visar sig så småningom att karaktärerna har ett sammanhang och en relation till varandra och bit för bit nystas det hela upp. Samtidigt så agerar organisatören, Frederick, mycket suspekt under hela natten och varför han ordnat med detta.

Man kan lätt avfärda denna film och dess effekter som daterade i jämförelse med det som kom senare men då glömmer man det arv som denna film har i filmhistorien. Vissa effekter har daterats rejält medan vissa fortfarande känns fräscha men det är inte effekterna själva som är fascinerande utan stämningen som bygger upp dem, vilket ofta är i de mest ikoniska och starkaste skräckfilmerna.

Leona Anderson and Carolyn Craig act in a scene from William Castle’s 1959 film “House on Haunted Hill.” It will be screened in a double feature with “The Tingler” during Cinefamily’s 3rd Annual Horror Film Fest. Credit: CINEFAMILY

William Castle som regisserade filmen använde sig av många intressanta tekniker som ”stämningshöjare” för biobesökarna, bland annat genom att öppna filmen i totalt mörker och en massa skrämmande ljud vilket för sin tid var väldigt effektivt. Han kom också på idén att dra ett skelett ovanför besökarna i biolokalen samtidigt som skelettet visade sig på skärmen.

Även om filmen är campy och kanske inte lika skrämmande idag som den var på sin tid är den fortfarande ytterst sevärd.