Sommartips från Munväder Film: Forbidden Planet

Vi skruvar tillbaka vårt filmtips hela vägen tillbaka till 1956 denna gången med filmen Forbidden Planet (Förbjuden Värld) som är denna gångs sommartips.

Regissören, Fred M. Wilcox, var på förhand mest känd för att vara regin på en handfull Lassie-produktioner. Förbjuden Värld blev hans näst sista film.

Varför har just denna film valts? Det finns säkert många andra sci-fi som är mer minnesvärda och i dessa dagar sevärda men Forbidden Planet är en för sin tid banbrytande film och står med bedriften att vara den första science fiction som kostade över en miljon dollar att producera.

I filmen följer vi besättning på C-57D som skickats till planeten Altair IV för att undersöka vad som hänt den expedition som 20 år tidigare hade besökt planeten. De hinner att bli varnade av en överlevare att vända tillbaka men ignorerar detta. På planeten träffar de Doktor Morbius, hans dotter Altaira och roboten Robby (numera ikonisk robot).

Om ni tycker att premissen låter som ett slumpmässigt avsnitt ur Star Trek så kommer det kanske inte som en förvåning att Gene Roddenberry (Star Treks skapare) har angivit denna film som en av inspirationskällorna.

Vi finner bland annat en ung Leslie Nielsen i en av huvudrollerna, till den grad att man nästan inte känner igen honom. Men även stora namn som Anne Francis och Walter Pidgeon har prominenta roller i filmen.

Filmen är också noterad för att vara den första filmen med en helt elektronisk komponerad musik.

Det som gör filmen värd att rekommendera är specialeffekterna som trots att de inte är särskilt banbrytande idag håller ganska ok upp mot tidens tand (i synnerhet då filmen är nästan 60 år gammal!), en engagerande handling och minnesvärda prestationer.

Så, är ni rådlösa om vad ni ska kolla på, varför inte ge Forbidden Planet en chans?