Road to the Oscars – del 2

Då är det i skrivande stund endast ett fåtal timmar till de första stjärnorna beträder den röda mattan utanför Dolby Theatre så passar det att skriva upp ett antal nämnvärda filmer och filmstjärnor.

Mest nomineringar detta år har föga förvånande Lincoln av Steven Spielberg med 12 nomineringar. Varför det knappast är förvånande? Själva filmen, dess tema och även inblandade karaktärer är populära personer och händelser inom amerikansk historia. Att den har fått många nomineringar är lika förvånande som att filmens huvudrollsinnehavare, Daniel Day-Lewis, är favorit att vinna för bästa huvudroll.

När det gäller vilken film som kommer vinna för bästa film så pekar det mesta på Argo, historien om det spektakulära räddningsuppdraget av amerikanska ambassadarbetare i Iran med hjälp av en påhittad film som bakgrund.

Mellan bästa kvinnliga huvudroll har det mest handlat om två skådespelerskor, Jennifer Lawrence och Jessica Chastain. Jag har endast sett Silver Linings Playbook och tycker att det vore välförtjänt för Lawrence att vinna. Hon är också den hittills yngsta som blivit nominerad två gånger (2010 för Winter’s Bone) i denna kategori. Men hon gjorde ett bra jobb och fortsätter hon i denna fart kommer hon definitivt bli sin generations mest lysande skådespelerska.

Angående birollskategorierna brukar det sällan vara glasklart vilka som kommer vinna. I år så tycker jag av vad jag sett att Christoph Waltz och Tommy Lee Jones skulle båda vunnit om de nu inte var nominerade samma år. Även Robert De Niro och Alan Arkin gjorde bra prestationer, men kanske inte direkt helt lysande prestationer. Oavsett vem som vinner ska ingen nominerad känna sig lämnad utanför, alla har nämligen tidigare belönats med en Oscar.

Allas galna regissör som alltid gjort vad som passat honom är ännu en gång nominerad. Det är imponerande att Quentin Tarantino blivit nominerad så många gånger om man tar i åtanke vad hans filmer innehåller. Men detta är ju ett bevis på den respekt han har i branschen. Till och med Leonardo DiCaprio som alltid gör huvudroller var villig till att göra en biroll eftersom ”Man vill ju jobba med Tarantino” (löst citerat).

Tarantino har nog störst chans till en statyett för bästa originalmanus, vilket skulle innebära hans andra i den kategorin (första var för Pulp Fiction, 1994, men det visste ni väl redan?). De andra kategorierna tror jag det finns mikroskopiskt små chanser att vinna i, undantaget Christoph Waltzs nominering då.

Jag hoppas att bland er som håller er vakna att ni får en trevlig natt med välförtjänta priser. Och för er som tittar in via Kanal9 att ni njuter av några allmänbildade kommentatorer.

And the Oscar goes to…