Munväder på CPH:DOX!

För tredje gången i rad så närvarar vi på Munväder på årets CPH:DOX i Köpenhamn.

Skillnaden mot tidigare är att man numera ligger på våren istället för hösten, till stor del att dokumentärfilmsfestivalen har vuxit såpass mycket att man inte vill konkurrera mot Amsterdams motsvarighet. CPH:DOX är numera världens tredje största festival för dokumentärfilmer och har därmed vuxit till en av de viktigaste i industrin. Detta innebär bland annat att man kan locka till sig de absolut bästa dokumentärfilmarna och de mest omtalade filmerna inom genren.

I år så kommer bland andra Terence Malick med sin omtalade ”Voyage of Time” som verkar vara allt som man förknippar honom med slående visuellt språk och eftertänksamma insikter. I övrigt så kan man förvänta sig många dokumentärer om dagens politiska klimat, en biprodukt av genren som gärna vill engagera sina tittare.

Det kommer att vara ett annorlunda format detta år mot tidigare för vår del då vi kommer att fokusera betydligt mer på ett par få utvalda dokumentärer. Men det kommer att resultera i en högre kvalitet och en mer koncentrerad rapportering från årets festival.