Munväder Film på Bio: Suffragette

Suffragette

”You want me to respect the law? Then make the law respectable.”

Nu när ”Awards Season” är på stadig väg mot sin absoluta höjdpunkt, Oscarsgalan, så börjar premiärerna av 2015s bubblare och nominerade att dugga tätt på de svenska biograferna. Kvällens premiär, Suffragette, har dock blivit förbisedd av Oscarsjuryn i alla kategorier men den har likväl kammat hem sin hyfsat stora, beskärda del av filmpriser i olika sammanhang. Jag (Henrik) har förstås ägnat fredagskvällen åt att se den och här är således min recension utav detta omtalade och aktuella historiska drama.

Regi: Sarah Gavron
I rollerna: Carey Mulligan, Anne-Marie Duff, Helena Bonham Carter m.fl.

Suffragette kretsar kring den fiktiva karaktären Maud Watts (Carey Mulligan) – en arbetarkvinna i London som efter vissa omständigheter blir en del av den tidiga feministrörelsen som kämpar för kvinnlig rösträtt i början av 1910-talet. Hon börjar delta i upplopp och protester samtidigt som hon lär känna Emily Davidson (Natalie Press) och blir inspirerad av de tidiga suffragetternas främsta frontfigur, Emmeline Pankhurst (Meryl Streep). Det blir snart väldigt uppenbart för henne att denna kamp kommer tillsammans med ett enormt socialt stigma såväl som fara för livet och det är den kampen som Suffragette lägger sitt huvudsakliga fokus på.

Carey Mulligan, Suffragette

Jämfört med andra historiska händelser och folkrörelser så har suffragett-rörelsen (tyvärr inte helt förvånande) fått ganska så lite täckning. När det kommer till storfilmer likt denna så är utbudet väldigt skralt så i denne recensents mening är det verkligen på tiden att vi nu har möjligheten att få se ett välspelad och väl iscensatt historiskt drama där en av de mest betydande kamperna för jämställdhet under det förra seklet avhandlas till fullo. Det är inte heller så konstigt att denna film dykt upp just nu, i en tid där jämställdhetskampen fortfarande är väldigt aktuell och feministrörelsen är väldigt stark.

Själva grejen med den här typen av historiska dramer är att de alltid får mycket kritik för att de inte är historiskt korrekta, och visst – Suffragette tar sig friheter med de historiska detaljerna och hoppar över en hel del saker som många skulle anse som viktiga för att istället fokusera på den dramatiska strukturen. Inga konstigheter och inga direkta nyheter där, direkt.

Men såsom jag upplever Suffragette så verkar huvudsyftet vara att fokusera på själva fotsoldaterna i den tidiga suffragett-rörelsen och ge sin syn på varför denna rörelse gick tillväga som den gjorde (genom hårdfört agerande istället för diplomati). I en av filmens mest kraftfulla scener konstaterar Carey Mulligans karaktär följande:

”We break windows, we burn things. Cause war’s the only thing men listen to! Cause you’ve beaten us and betrayed us and there’s nothing left!”

Ett uppenbart uttryck för den desperation som följt av det institutionaliserade förtryck som rådde under denna era. Att suffragetterna inte ”höll god ton” i sin framfart och i sina demonstrationer är ju välkänt och att denna film undersöker detta och gör ett försök att ge sin bild av varför (genom att följa ”grovjobbarna/fotsoldaterna” istället för ledarna, såsom Pankhurst) är ett mycket bra drag som särskiljer filmen från många andra historiska dramer där revolution och kamp för frihet är det huvudsakliga temat.

Suffragette

Skådespeleriet är i toppklass, i synnerhet från Carey Mulligan, och sceneri, cinematografi samt andra tekniska detaljer håller hög klass även om det inte är på en mästerlig nivå. Filmens största problem, enligt mig, är att den blir lite väl ensidig och således lite väl slätstruken som följd. Suffragette hålls således tillbaka en aning från att vara så bra och så intressant som den kunde ha varit

Men likväl så är Suffragette en väldigt aktuell och väldigt välgjord film som jag verkligen rekommenderar. De brister som den har gottgör den lätt för tack vare sin smarta vinkling och sin, förhoppningsvis, intressehöjande karaktär gällande suffragett-rörelsen i största allmänhet.

Betyg: 3,5 Munvädrare av 5
EnMunvädrareEnMunvädrareEnMunvädrareEnhalvMunvädrare