Munväder Film på Bio: Spotlight

Spotlight

”Look, I’m not crazy, I’m not paranoid. I’m experienced. Check the docket. You’ll see. They control everything.”

Oscarnominerade Spotlight, historien om hur Boston Globe avslöjade katolska kyrkans mörkanden av övergrepp mot barn som sedermera satte igång en våg av avslöjanden världen över, är nu bioaktuell i Sverige. Här kommer således Munväders recension av vad många nog skulle påstå är en väldigt viktig och betydande film.

Spotlight
http://www.imdb.com/title/tt1895587/?ref_=nv_sr_1
Regi: Tom McCarthy
I rollerna: Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams m.fl.

De flesta idag är nog medvetna om katolska kyrkans smutsiga lakan och till bredden skelettfyllda garderob. Detta ämne har ju varit föremål för väldigt många filmer, böcker, parodier samt mer eller mindre smaklösa skämt och en hel del av detta kan nog mycket väl bero på den massiva våg av avslöjanden som tidningen Boston Globe var med och satte igång under det tidiga 00-talet. Likväl kan man, när man hör om Spotlight, ställa sig frågan om en film om detta inte ligger lite för nära i tiden för att det ska kännas relevant eller intressant, men den frågan blir snabbt besvarad så fort man tagit sig igenom filmens dryga 2 timmar.

Filmen avhandlar hur Boston Globes så kallade Spotlight-team av journalister börjar dyka ner i en serie av anklagelser som gjorts gentemot präster inom det katolska samfundet i Boston. Ju mer de gräver, desto mer uppenbarar sig en enorm historia med otaliga offer och mörklägganden som går högt upp i stadens politiska och religiösa hierarki.

spotlight

En film som Spotlight är mer eller mindre skräddarsydd för att ta hem gott om priser, men det behöver inte vara ett hinder för att kunna berätta en engagerande och slagkraftig (och sann) historia. Även om man vet på ett ungefär hur en ”grävande journalister som avslöjar en skandal”-film fungerar så är nämligen denna film så skickligt uppbyggd att man inte tänker en minut på att man sett denna struktur flera gånger tidigare. Ju längre tid vi får följa karaktärerna, desto mer chockerande och frustrerande blir det att se och uppleva det som de upplever och tack vare felfritt skådespeleri och tajt regi så glömmer man nästan att det faktiskt är en film (där vissa saker med all säkerhet lagts till eller hypats lite extra för mer dramatisk effekt) man ser och inte en ovanligt välproducerad dokumentär.

Spotlight är således en jobbig sittning, men på ett väldigt bra sätt. Det är en film som, likt många före den, visar hur man engagerar folk och tar upp svåra ämnen via underhållningsvärldens kanaler (ju mer jag tänker på det, desto mer påminner filmen mig om en klassisk maffia/gangster-rulle). Det har något att säga, något att påminna oss om, och den gör det väldigt, väldigt bra!

Som sagt, känner man inte till just denna historia så känner man säkerligen till ryktet katolska kyrkan har omkring sig angående denna typ av brott. För många utav oss borde denna film inte vara särskilt chockerande egentligen eftersom man är förberedd på vad filmen kommer att visa för oss. Likväl så agerar Spotlight som en rejäl käftsmäll som gör oss riktigt förbannade. Att se det händelseförloppet spelas upp på det här viset ger händelserna ett ansikte och påminner oss om varför denna typ av grävande journalistik är såpass viktig. Spotlight är därför ett absolut måste-ses och ärligt talat så skulle jag, personligen, inte klaga om den tog hem några välförtjänta priser på Oscarsgalan i slutet av månaden.

4 Munvädrare av 5
EnMunvädrareEnMunvädrareEnMunvädrareEnMunvädrare