Munväder Film på Bio: Pride and Prejudice and Zombies

Pride and Prejudice and Zombies

”Daughters do not dance well with masticated brains.”

Från mannen som spelar den den första snubben att bli skjuten av Samuel L. Jackson i Pulp Fiction (han på soffan) kommer denna filmatisering av Pride and Prejudice and Zombies – baserad på skräck/mashup-romanen med samma namn av Seth Grahame-Smith.

Pride and Prejudice and Zombies
http://www.imdb.com/title/tt1374989/?ref_=nv_sr_1
Regi: Burr Steers
I rollerna: Lily James, Sam Riley, Bella Heathcote m.fl.

En del utav er kanske kommer ihåg en liten film från 2012 vid namn Abraham Lincoln: Vampire Hunter – även den baserad på en mashup-roman av Seth Grahame-Smith – och kanske därmed har hört talas om denna film och varit lite nyfikna på den. Här är det, naturligtvis, Jane Austens storverk Stolthet och Fördom som spelar huvudrollen – Den klassiska historien om en handfull kvinnors liv i 1800-talets landed gentry-klass där pressen på att gifta sig, föra sig propert och hålla sig inom de ramar för vad som ansågs kvinnligt förblivit minst lika viktig som kampen för att förhindra att få sin hjärna uppäten av odöda i och med nytolkningens smått bisarra tillägg av en nära förestående zombie-apokalyps.

Vi möter, som bekant, Elizabeth Bennet – den mest självständiga och mest levnadsglada av de fem systrarna i Bennet-familjen som har en tendens att döma folk efter ogrundade rykten samt det första, oftast felaktiga, intrycket hon får. Hon råkar dessutom vara en riktig mästare på att föra sig med svärd samt sparkar och slag. Högst opassande för en ung dam i hennes ställning [!]

Vi möter förstås även Mr.Darcy – en erfaren zombiejägare vars påtagliga stolthet ofta missuppfattas som grav arrogans, då i synnerhet av den smått fördomsfulla Elizabeth. Men likväl känner de en viss dragning till varandra. Kan de verkligen finna varandra och kärleken i den värld av strikta etikettsregler och blodtörstiga zombies som de lever i?

Hur underhållande och finurligt det än må låta så måste jag ändå återkomma till: Kommer ni ihåg Abraham Lincoln: Vampire Hunter? Ni kanske inte är av samma åsikt som de flesta kritiker, som jag själv delade till största del, men Pride and Prejudice and Zombies erbjuder inte särskilt mycket som höjer den från den nivå som en förväntade sig att den skulle ligga på efter att ha sett Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Dessutom har denna film oturen att komma ut 4 år efter att den andra filmen hade premiär och det känns som om charmen och nyhetens behag med den här typen av mashup-koncept har hunnit avta ganska så rejält.

pride and prejudice and zombies
Bennet-systrarna kämpar ständigt med att försöka fördela sitt fokus mellan att klara av pressen de har på sig att ingå äktenskap och att hålla zombie-apokalypsen stången.

Det finns många anledningar till att den här filmen inte funkar riktigt för mig. Den vill gärna vara en komedi (utöver zombieskräckis) men den blir aldrig direkt rolig utöver idén om att ”det är Stolthet och Fördom fast med zombies”. Filmens två huvudsakliga ingredienser lyckas aldrig smälta samman särskilt bra utan hur mycket filmen än försöker (vilket inte är särskilt mycket om jag ska vara ärlig) så förblir zombie-temat och temat om kvinnans roll i 1800-talets England som olja och vatten.

Det finns bra saker med filmen och det är framför allt skådespeleriet från samtliga. En och annan scen med förvånansvärt mycket gore, för vad som egentligen är en film med stämpeln PG-13 (dock är den från 15 år här i Sverige), blir smått underhållande överraskningar men filmen hade mått mycket bättre av att ”upp:a” halterna av blod och våld eftersom det i grund och botten är en exploitation-film. Säga vad en vill om Abraham Lincoln: Vampire Hunter men den visste i alla fall att den var tvungen att köra fullt ut på blodsprutandet för att ha en chans att fungera (för att inte tala om den vida överlägsna och, av mig, varmt rekommenderade, mockbustern(!) Abraham Lincoln vs. Zombies)

Pride and Prejudice and Zombies är något som skulle fungerat utmärkt i form av en fejk-trailer eller parodi-trailer på YouTube och inget mer. Eftersom filmens enda humoristiska inslag lyder ungefär ”haha, zombies i Stolthet och Fördom” så tröttnar en på hela konceptet redan efter några minuter och filmen blir som ett av de där Family Guy-skämten som är alldeles för utdragna och som inte ens var särskilt roliga till att börja med.

Betyget blir följaktligen – 2 Munvädrare av 5
EnMunvädrareEnMunvädrare