Munväder Film på Bio: Jupiter Ascending

jupiter ascending

Wachowski-syskonen är sannerligen väldigt ambitiösa, kanske lite FÖR ambitiösa till och med. Kan Jupiter Ascending vara ett undantag  där ambitionen inte överskuggar slutresultatet?

Jupiter Ascending

EDIT 7/2: Efter att ha bearbetat filmen lite mer och hämtat mig från den utmattning som kom av att se den så har jag kommit fram till att jag var lite väl hård i ovanstående recension. Eftersom jag recenserar filmerna jag ser nästan direkt efter att jag kommit ut ur biografen så är det lätt hänt att tankarna är lite huller om buller och således är det inte alltid man kan formulera en klar eller rättvis åsikt. Därmed får jag nu krypa till korset en aning och erkänna att Jupiter Ascending inte är SÅ hemsk som den framstår i ovanstående recension.

Jag står fortfarande för det mesta jag säger i recensionen, men jag borde lagt mer fokus vid vilken oerhört ambitiös film det är. Wachowskis har oerhört många bra idéer som är intressanta att se på film, men problemet är att de sällan håller tillbaka lika mycket som de borde. Istället proppar de filmen full med precis ALLA idéer de har och det görs på bekostnad av karaktärsutveckling och naturlig dialog, vilket gör att mycket av filmen faller platt – samt naturligtvis att filmens manus blir väldigt långrandigt och ytligt.

Men det är fortfarande en spektakulär film och även om den inte är särskilt bra, faktum är att jag står fast vid att den liknar Dune (1984) väldigt mycket i avseendet att den har alldeles för mycket innehåll för att vara så bra som den skulle kunna vara, så skulle jag ändå rekommendera den just för hur ambitiös och hur ”batshit-crazy” den är. Kan man bara härda ut under alla långrandiga bitar och uppskatta att det finns väldigt mycket bra idéer i Jupiter Ascending så kanske den kan underhålla enbart på de premisserna. Bered er dock på att bli ganska så utmattade!

Hälsningar
Henrik på Munväder