Munväder Film på Bio: Criminal

”You hurt me… I hurt you worse”

Ibland är det svårt att sätta fingret på varför vissa filmer dissas av SFs bioutbud och varför andra kommer igenom, oavsett hur prestigefyllda eller ”B” de verkar vara. Men det är ju också lite roligt att se att vissa lite mindre ”mellanbudgetfilmer” även får en chans att dra lite biopublik i dessa Netflix/Hulu/övrig streaming-dagar. Criminal ger intrycket av att vara en rätt så icke-uppseendeväckande mellanbudgetfilm som är mer sannolik att premiera på Netflix eller direkt på dvd/on-demand så det är med lite blandade förväntningar som jag gått till biografen och köpt en biljett för att se den.

http://www.imdb.com/title/tt3014866/?ref_=nv_sr_1
Regi: Ariel Vromen
I rollerna: Kevin Costner, Ryan Reynolds, Gal Gadot m.fl.

I Criminal möter vi ett CIA-team med Bill Pope (Ryan Reynolds) i spetsen som jobbar med att spåra upp en mystisk hacker kallad ”The Dutchman” som skaffat sig kontroll över USAs försvarssystem och planerar att avfyra en radda kärnvapenmissiler och därmed starta ett tredje världskrig. Men när Pope blir övermannad och mördad tar CIA fram en utflippad plan om att anlita en dödsdömd brottsling (Kevin Costner) och överföra Bill Popes minnen, färdigheter och personlighet till denne för att kunna slutföra uppdraget och rädda världen. Vem kan ana att komplikationer kommer att uppstå i och med denna Freaky Friday-aktiga plan?

Som ni hör så är premissen dels väldigt bekant och dels väldigt löjlig. Det är en standardmodell av spion/action-thriller med en liten twist som tycks ha inspirerats av filmer som Face/Off (1997) och Freejack (1992). Ovanpå detta så har vi karaktärer med namn som Jericho Stewart, Quaker Wells och Xavier Heimdahl – gissa skurken? – vilket får Criminal att dofta B-film på mils avstånd.

criminal

Jag skulle inte påstå att Criminal är en särskilt intressant, vågad eller ens särskilt raffinerad film men den överraskade mig en hel del i och med att den lyckades behålla min uppmärksamhet genom hela speltiden. Intrigen, löjlig som den må vara, avhandlas helt okej och filmen har ett tungt cast med A-listare (Gary Oldman och Tommy Lee Jones utöver de redan nämnda) som tycks ta filmen på 100% allvar och således lägger ner sitt A-game vilket gör Criminal mycket mer underhållande än vad den annars skulle ha varit. Med detta cast och filmens utseende så doftar den också mycket 90-tal, vilket faktiskt gör den till en rätt mysig throwback.

Criminal är kanske inget som jag skulle rekommendera att en ser på bio. Upplevelsen blir huggen som stucken vare sig en ser den hemma eller i biografsalongen och det är definitivt inte en film som en väljer i första hand när en går till biografen under denna månad. Men den är helt och hållet sebar och kan definitivt vara en välkommen liten palettrensare samt något att pausa hjärnan med om en nu skulle känna för det. Det är ju inte alltför ofta vi får ta del av B-filmer av detta slag så kanske kan det vara en bra idé att passa på?

Betyget: 3 Munvädrare av 5
EnMunvädrareEnMunvädrareEnMunvädrare