Munväder Film på Bio: The 5th Wave

the 5th wave

”If the fifth wave succeeds, humanity will be wiped from the face of the earth.”

Hunger Games, Divergent, Maze Runner etc. etc. Borde inte marknaden för young adult-filmer i sci/fi-genren vara ganska så mättad snart i och med att Hunger Games nu tagit farväl samtidigt som vi väntar oss ett flertal uppföljare/avslutande kapitel i ovan nämnda filmserier? Tydligen inte eftersom en av januari månads större premiärer råkar vara The 5th Wave, baserad på den första boken, med samma namn, i en trilogi skriven av Rick Yancey.

Regi: J Blakeson
I rollerna: Chloë Grace Moretz, Alex Roe, Zackary Arthur, Nick Robinson m.fl.

The 5th Wave följer Cassie Sullivan (Chloë Grace Moretz) som mitt under brinnande invasion från rymden försöker finna och rädda sin lillebror (Zackary Arthur)  från det kaos som invasionen har ställt till med. Filmens titel kommer utav att invasionen utförts i fyra olika steg där mänskligheten efterhand decimerats och världen blivit ett postapokalyptiskt ödeland. När rymdvarelserna således inleder den femte vågen, som innebär att de ”maskerar” sig som människor i syfte att locka ut de sista överlevarna, blir hennes uppdrag en hård kamp för överlevnad där hon inte kan lita på någon.

the 5th wave

Jag antar att det är poänglöst att klaga över att marknaden för young adult-sci/fi är övermättad eftersom i stort sett varje större filmfranchise numera tycks sikta på att klämma varenda droppe vätska ur varje genre tills bara en torr öken återstår. Men det tåls ändå att tas upp eftersom nästan varje young adult-film tycks passera in genom ena örat och ut genom det andra (åtminstone enligt mitt tycke). The 5th Wave gör exakt samma sak, men lyckas faktiskt bjuda på några saker som gör den anmärkningsvärd…tyvärr inte på ett bra sätt.

Den här filmen verkar nämligen ha som uppdrag att förstöra för sig själv då den på sätt och vis kan ses som två olika filmer i en och samma film. Den ena filmen har en intressant story där Liev Schreibers karaktär tränar barnsoldater(!) och den andra har en flamsig och tråkig story där världens undergång inte tycks ha påverkat människors förmåga att ha perfekta frisyrer och lite ”snygg-smutsig” make-up och som i sina värsta stunder enbart får mig att tänka på The Host (2013). När den bättre delen av filmen således är dömd att konstant bli avbruten av den sämre delen av filmen (som också är The 5th Waves huvudsakliga intrig) känns biografsittningen, milt sagt, hopplös.

the 5th wave

Chloë Grace Moretz är i regel en bra skådespelare, men i det här fallet är det så uppenbart att hon endast castats med syftet att kopiera samma typ av roll som utgörs av t.ex. Jennifer Lawrence i Hunger Games-serien eller Shailene Woodley i Divergent-serien. Det bidrar till att det hela tyvärr känns väldigt billigt eftersom karaktären har väldigt lite personlighet, eller något annat som gör denne unik, vilket trots allt är en väldigt viktig ingrediens i den här typen av story och genre. Manuset hon har att jobba med är banalt (i stort sett inte mer uppseendeväckande än de standardrepliker som återfinns i trailern ovan) och som sagt så är själva karaktärens intrig och resa helt enkelt inte intressant.

Jag vet inte riktigt vad den här filmens budget ligger på men om jag ska dra till med en spontan gissning så är den såpass låg (vilket specialeffekter och regi tyder på) att den kommer tjäna ihop sina pengar och säkra en uppföljare inom väldigt kort tid. Och jag antar att det är positivt för de som är fans av böckerna och gärna vill se trilogin i filmformat, men i övrigt ser jag ingen anledning till varför en skulle besöka biografen för att se The 5th Wave överhuvudtaget.

Betyg: 2 Munvädrare av 5
EnMunvädrareEnMunvädrare