Keep An Eye Out & Searching – Recension – Munväder på CPH PIX 2018

I denna andra del bjöds det bland annat på fransk surrealistisk komedi och amerikansk ”social media drama” som bara ytterligare ger CPH PIX sin bredd och intresse.

Keep An Eye Out
Regi: Quentin Dupieux

Multitalangen Quentin Dupieux, även känd under sitt scennamn Mr. Oizo, har här gjort ännu en film som med sin surrealistiska humor hela tiden inverterar förväntningarna och vänder sitt koncept på sin spets.

I Keep An Eye Out möter vi inspektör Buron, som förhör en man misstänkt för att döda liket som han själv ringde in och rapporterade. Problemet är att han verkar hamnat hos Frankrikes mest inkompetenta inspektör som hänger upp sig på irrelevanta detaljer samt har en lika inkompetent kollega som inte underlättar hans sak. Denna historia, som fokuserar på detta långa förhör med fantasifullt illustrerade återskapande av hans vittnesmål, tar sedan oanade och farsartade vändningar.

I sann fransk anda som Jean-Luc Godard i stil och humorsom Jacques Tati är Keep An Eye Out en underhållande resa som absolut inte stannar där du tror att den kommer göra. Skådespelarinsatserna är mycket av det som gör denna film underhållande i uttrycksfullhet som bygger på icke-verbal och verbal levering. Komedi är mycket subjektivt och det är mycket svårt att göra detta bra då man lätt faller in i välbekanta strukturer och hur man bygger och upp levererar skämt. Och här ligger den främsta styrkan då huvuddelen av humorn ligger i det oväntade eller en invertering i det förväntade skämtet.

Kort förklarat så är Keep An Eye Out underhållande i sin simplicitet och fokus i att ge dig underhållning och ett framträdande att komma ihåg. Letar man efter en komedi med en sensmoral eller ett djupliggande drama som Toni Erdmann får man leta vidare. Det är inte det som är syftet med denna film, som är värd att rekommendera.

Searching
Regi: Aneesh Chaganty

Det är med viss skepsis undertecknad valde ut Searching. Den har varit välrecenserad och högt omtalad på de festivaler den har visats, men då den baserar sig uteslutande på en fars sökande efter sin dotters försvinnande via webcams, streams och annat webbaserat så är det inte konstigt att man kanske ser detta som en gimmick som snabbt övergästar och distraherar.

Tur är då at John Cho är gripande som en desperat far som tar sig till alla knep för att hitta sin dotter, samtidigt som han lär sig nya saker om sin dotter.

De mest uppenbara delarna att kommentera är samhällskommentarena kring hur internet och sociala medier skapar en skev bild som lätt kan misstolkas och felanvändas, men också hur mycket information vi lägger ut om oss själva och vad vi väljer att lägga ut. För bortom dessa delar är det en ganska standardmässigt mysteriedrama utan några större överraskningar. Det är denna dimension med konsekvenserna av ett digitaliserat samhälle, samt John Chos bekymrade och bedrövade faderskaraktär med allt att förlora som gör filmen sevärd.

Stilen lyckas inte fullt ut, men mycket bättre än vad man kan förvänta. Att man har varit tvungen att konstla narrativet lite för att inte lämna tittaren för knapphänt går att förlåta, men Searching ger dock en solid insats med ett budskap som gör att denna film också kanske kommer att fungera att analysera ur flera perspektiv.