Dubbelrecension: Zoolander 2 & Cabin Fever (2016)

Zoolander 2 & CabinFever (2016)

Februari har passerat och levererat en och annan premiär som vi faktiskt inte har missat, men likväl inte rapporterat…förrän nu, d.v.s. Jag, (Munväder-Henrik) valde att pricka in Zoolander 2 på bio samt en liten doldis i form av remaken på Eli Roths Cabin Fever via on-demand. Recensioner följer nedan.

Zoolander 2
http://www.imdb.com/title/tt1608290/?ref_=nv_sr_1
Regi: Ben Stiller
I rollerna: Ben Stiller, Owen Wilson, Penélope Cruz m.fl.

Zoolander 2 kommer till oss 15 år efter Zoolander och sedan dess har både Derek (Ben Stiller) och Hansel (Owen Wilson) sedan länge pensionerat sig från modebranschen. Derek har förlorat vårdaden av sin son Derek Jr. (Cyrus Arnold) och för att få en chans att återfå vårdnaden låter han sig övertalas till att återvända till modebranschen varpå han upptäcker att mycket har hunnit förändras i yrket under hans frånvaro. Under tiden undersöker Valentina Valencia (Penélope Cruz), en agent hos modevärldens motsvarighet till Interpol, en serie mord på berömda popstjärnor som alla använt sig av Dereks igenkännliga ”Blue Steel”-pose i sina dödsögonblick. I hopp om att lösa mysteriet anlitar hon modeveteranerna Hansel och Derek för att ta reda på vem som ligger bakom det hela.

För mig, personligen, är Zoolander den bästa filmen som kommit i raden av komedier som bär Ben Stillers igenkännliga varumärke. Den är random, galen, dum (den roliga typen av dum) och den utgör en hyfsad satir gentemot modebranschen vid den tiden i stort, men även med inslag av politik, utflippade konspirationsteorier och kändisvärldens ytlighet. Ben Stiller brukar ju föra in ett och annat satiriskt element i sina komedier men frågar man mig så är det sällan som han lyckas slå an den perfekta tonen i satiren. Zoolander är den som kommer allra närmast att slå an rätt ton och det är mest därför som den är min favorit. En uppföljare var således något som jag kände var en helt okej idé.

Zoolander 2

Här är utförandet dock väldigt, väldigt bristfälligt, men låt oss börja med det positiva. Ben Stiller och Owen Wilson träder bägge två in i sina roller på ett säkert och rutinerat sätt. Filmen är beundransvärt ambitiös och många av idéerna (t.ex. Penélope Cruz som agent för ”Fashion Interpol”) och koncepten ser på pappret ut som smarta och underhållande sådana. Dock så slutar det tyvärr där eftersom dessa idéer och koncept inte riktigt bibehåller sitt komiska och smarta värde när de väl syns på filmduken. Manuset, i sin helhet, är helt enkelt inte tillräckligt starkt och tyvärr är varken Owen Wilson eller Ben Stiller tillräckligt roliga på egen hand för att kunna bära upp ett svagt manus. Jämför t.ex. med förrförra årets Dum & dummare 2 där manuset egentligen var en rätt så lat ”rinse & repeat” av första filmen men som ändå fungerade just för att Jim Carrey och Jeff Daniels var tillräckligt roliga på egen hand för att kunna bära upp det och göra det till en rolig sittning.

Det finns roliga scener i filmen som fungerar och vid ett och annat tillfälle lockar Wilsons och Stillers samspel till skratt. Kavalkaden av kändiscameos är rolig på sina ställen också, men allt detta förblir undantag när det istället bör vara regler och i slutändan får filmen mig bara att vilja se om Zoolander istället för att se mer utav detta.

Zoolander 2 är alltså något som säkert fungerade bra på idéstadiet men det mesta har uppenbarligen gått förlorat när det väl överförts till film. En ganska påtaglig besvikelse och tyvärr inget jag skulle rekommendera förutom, kanske, om man sett Zoolander och vill se den ”bara för att”.

Betyg: 2 Munvädrare av 5
EnMunvädrareEnMunvädrare

Cabin Fever
http://www.imdb.com/title/tt3832096/?ref_=nv_sr_1
Regi: Travis Zariwny
I rollerna: Gage Golightly, Matthew Daddario, Samuel Davis m.fl.

Den här filmen krävde en alldeles egen tirad i videoformat, vilken publicerades på vår YouTube-kanal den 25e februari. Som titeln antyder innehåller den mycket spoilers så se den på egen risk!

Betyg: 0,5 Munvädrare av 5
EnhalvMunvädrare