Dubbelrecension: Still Alice & Inherent Vice

still alice & inherent vice

Ännu en helg med en del tunga premiärer randas och för att inte drunkna i videorecensioner så blir det istället skrivna recensioner av Still Alice & Inherent Vice. Relativt kortfattat och spoilerfritt, som sig bör!

Still Alice
http://www.imdb.com/title/tt3316960/?ref_=nv_sr_1
Regi: Richard Glatzer, Wash Westmoreland
I rollerna: Julianne Moore, Alec Baldwin, Kristen Stewart m.fl.

Filmen som nettade en Oscarstatyett åt Julianne Moore, och som tydligen var så bra att till och med Kristen Stewart ryktades ligga bra till för en Oscarnominering, når de svenska stränderna den här helgen. Denna typ av drama har naturligtvis sin publik (främst bland de som sitter i juryn för olika filmpriser), men personligen tycker jag att det är lite svårt att hylla den här filmen såsom den har blivit hyllad sedan den först kom ut.

Filmen bygger på Lisa Genovas roman med samma namn (svensk titel; Fortfarande Alice) och skildrar en professor i lingvistik som drabbas av tidig Alzheimers varpå hon och hennes familj måste hantera konsekvenserna av detta.

still alice & inherent vice
Still Alice är Julianne Moores film att briljera i, och briljerar gör hon sannerligen!

Anledningen till att jag har svårt att hylla den här filmen är att det finns så många andra med i stort sett exakt samma premiss, utförd på exakt samma sätt, vilket gör att den försvinner i mängden. Det är förstås en väldigt välspelad, välskriven och välregisserad film där Julianne Moore glänser i huvudrollen och det är väldigt rörande samtidigt som det är plågsamt att se henne gestalta en människa och den människans sjukdom på ett så realistiskt sätt.

I slutändan blir dock Still Alice alldeles för gråtmild (vad man brukar kalla ett Lifetime-drama efter den amerikanska kabelkanalen Lifetime som är känd för att sända översimplifierade, känslomässiga tv-draman) och tyvärr lite för svår att ta på allvar. Det är synd eftersom det förhindrar att man kan relatera till karaktären och sätta sig in i den kamp som hon och hennes familj  för mot sjukdomen. Den räddas i stort sett helt och hållet av Julianne Moores överlägsna skådespelarinsatser som har en såpass stark gravitation att alla andra i filmen dras med i den och lyckas framstå som bättre än vad de egentligen är.

Betyget blir 3 Munvädrare av 5
EnMunvädrareEnMunvädrareEnMunvädrare

Inherent Vice
http://www.imdb.com/title/tt1791528/?ref_=nv_sr_1
Regi: Paul Thomas Anderson
I rollerna: Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Katherine Waterston, Martin Short, Benicio Del Toro m.fl.

I tidiga 70-talets drogstinna Los Angeles får en privatdeckare (Joaquin Phoenix) besök av sin ex-flickvän som ber honom att undersöka det spårlösa försvinnandet av hennes nya älskare, vilket leder privatdeckaren in en surrealistisk värld befolkad av allehanda skumma typer.

Även Inherent Vice är baserad på en roman, denna gång av Thomas Pynchon, och då Thomas Pynchon är känd för att fylla sina historier till bredden med udda karaktärer och obskyra popkulturreferenser så blir följaktligen Inherent Vice en film som man undrar om man inte borde vara pårökt medan man ser.

still alice & inherent vice
Joaquin Phoenix som pundaren/privatdeckaren Doc Sportello

På sina dryga 148 minuter så är det en lång sittning och tro mig, träsmaken kommer att bli väldigt tydligt ganska så snabbt. Det finns oerhört mycket ambition i den här filmen och när det kommer till iscensättning och atmosfär så är Inherent Vice klockren! Dialogen är finurlig och underhållande då filmen i stort sett består av en pundare som snackar med andra pundare och hela tiden vilar någon slags känsla av surrealism och paranoia över historien som spelas upp för tittaren. Det är väldigt lätt att dra paralleller till Coen-brödernas The Big Lebowski (1998) när man ser den här filmen.

Men 148 minuter är, som antytt, alltför långt för att man ska kunna hålla intresset uppe hela tiden. Efter ett tag känner man sig väldigt rastlös i väntan på att den roliga dialogen ska övergå i någon minst lika rolig handling och den enorma mängd karaktärer som dyker upp, försvinner och dyker upp igen gör att man känner sig väldigt förvirrad.

Det är verkligen inte en film som passar alla smaker och det finns en stor risk att man kommer känna sig uttråkad efter ett tag. Likväl så är jag väldigt förtjust i den enbart för dess välgjorda atmosfär och bisarra humor så om det låter som något för er så är Inherent Vice varmt rekommenderad!

Betyget lyder 4 Munvädrare av 5
EnMunvädrareEnMunvädrareEnMunvädrareEnMunvädrare

Ha en bra filmhelg!

Hälsningar
Henrik på Munväder