CPH PIX 2016 – Dag 1

CPH PIX har varit ett återkommande evenemang som vi skriver om här på Munväder och det är en självklar grund till att kommer tillbaka. Det som skiljer filmfestivaler från ”vanliga” filmpremiärer är att de firar film i stort och brett. Många filmer som visas här kommer sällan att visas för en bredare massa utanför deras respektive hemländer. Det är en möjlighet att se filmer som skiljer sig och på samma sätt är oerhört likt det man kan se. Jag rekommenderar alla som bor i närheten av en filmfestival och älskar film att besöka den just för att bredda ens filmtittande. Blockbusters i all ära, men det är något fräscht med att se någonting annat än det.

CPH PIX dag 1  bjöd på thriller och skräck, vilket var både passande och ett medvetet val. Övervägande så kan jag direkt säga att det var positiva upplevelser och intressanta filmer som allihopa delvist behandlar bekanta teman på olika sätt. Jag lyckades även pricka in att se något lokalt (i detta fallet svenskt), amerikansk indie och sydkoreansk blockbuster så det spreds sig även över globen.

Det Vita FolketDet vita folket (SWE)
Regi: Lisa Aschan
Medverkande: Pernilla August, Vera Vitali, Issaka Sawadogo, Aliette Opheim mfl.

Lisa Aschan slog igenom i 2011 med filmen Apflickorna, med vilken hon också blev belönad med en Guldbagge för bästa film.

I Det vita folket möter vi Alex (Vera Vitali) som eskorteras till ett förvar, i detta tillfälle en före detta militärbunker, i väntan på att deporteras. Ingen information ges till varför eller när detta utspelar sig, vilket också är en del av poängen. Ju längre in i handlingen vi kommer, desto mer avslöjas karaktärerna och deras historia.

En annorlunda film gentemot vad man kanske är van vid i Sverige och som känns mycket som science-fiction utan att egentligen vara det. Den använder sig av många smarta grepp för att dra in dig som publik i mysteriet eftersom handlingen är mycket ”under ytan”. Lisa Aschan erkände själv under frågestunden efter filmen att hon hade blivit mycket inspirerad av The Shining när hon filmade denna och det syns tydligt.

Skådespelarna spelar sina roller passande. Pernilla August är ofta underhållande och här spelar hon en auktoritetsfigur som även hon har sina hemligheter att dölja. Men i övrigt är detta inte en film som lever på sina skådespelare utan istället på själva stämningen och bakgrunden till det hela. Den enda som sticker ut är Issaka Sawadogo som har en stark närvaro varje gång han dyker upp i filmen. Här har man gjort ett fynd och hoppas jag får se mer av honom i framtiden.

Det är inte film som faller alla i smaken men som har en intressant historia att berätta och definitivt är att rekommendera

Filmen går troligtvis att finna som dvd och så finns den tillgänglig på SF Anytime som hyrfilm.

 

February (alt. The Blackcoat’s Daughter) (US)february
Regi: Osgood Perkins
Medverkande: Emma Roberts, Lucy Boynton, Kiernan Shipka, Lauren Holly & James Remar mfl.

Den nuvarande trenden inom skräckgenren med demoner och besittning har givit oss en hel del stabila och intressanta skräckfilmer som inte förlitar sig (så mycket) på jump scares som grundknepet att skrämma folk med.

Två flickor (Lucy Boynton & Kiernan Shipka) blir kvar på flickinternatet över vinterlovet och det står tidigt klart att det finns något mer som är ute efter dem. Samtidiga så möter vi en annan flicka, Joan (Emma Roberts), som verkar vara på vandringsfärd mot ett bestämt ställe…

Osgood Perkins är regissören och ja, han är son till Anthony Perkins från Psycho. Den här filmen drar inspiration från alla håll, dels från bland annat från just Psycho men också 60- och 70-tals psykologisk skräck såsom Rosemary’s Baby och många flera. Skräcken här är av det krypande slaget och har ett betydligt mer långsamt tempo. Förutom att ha de mest mörka korridorer och mest sporadiska belysning jag någonsin sett på en skola så är detta främst en film som hänger ihop och fungerar som en helhet mer än luta sig mot specifika scener.

Utöver några delar som dras ut lite väl mycket och några luckor i handlingen så är detta en film att rekommendera för dem som vill ha lite mer kuslig skräck. Om man ska likna detta vid någon film så är det The Witch som man skulle kunna bunta ihop denna med eftersom dessa filmer har en väldigt snarlik grund.

train_to_busan_h_2016Train to Busan (KR)
Regi: Yeon Sang-ho
Medverkande: Gong Yoo, Ma Dong-seok, Jung Yu-mi mfl.

Som alltid är det kul när man få se vad som händer när man tar en handling som känns väldigt amerikansk och dumpar pengar i projektet och sedan skickar detta till ett land som Sydkorea för att se hur de skulle göra denna.

Train to Busan är helt enkelt en zombie-film där en epidemi bryter ut och protagonisterna råkar befinna sig på ett tåg när detta händer. Och det tar inte så lång tid innan det också bryter ut på själva tåget också.

Den har liknats vid Snowpiercer och till viss del kan man hålla med. Att den här har tagit mycket inspiration från amerikanska filmer inom genren är uppenbart och oundvikligt.

Den stora frågan är kanske om man inte börjar att bli riktigt trött på zombie-filmer? Personligen, ja definitivt. För en sådär ett par år sedan. Varför är då detta en positiv recension till filmen? Faktum är att även om denna innehåller mängder av klichéer och referenser till genren så tar den inte sig själv på alltför stort allvar och är gjord med glimten i ögat. Man inkluderar många av de teman och kommentarer man ofta ser i genren och drar det lite till sin absoluta spets.

Gong Yoo som spelar huvudrollen är också en annorlunda protagonist som definitivt inte är en sympatisk hjälte. I stort känns det väldigt fräscht att många av karaktärerna inte känns ”helylle” och som hjältar direkt när det behövs. Andra roller känns som pastischer men ändå underhållande sådana. Effekterna är inget direkt att kommentera men är aldrig påträngande och irriterande.

Letar man efter en film i denna genren som för arvet vidare och endast är ute efter att vara en rolig och underhållande popcornrulle i sammanhanget så är denna film kanske något för er.

Recensionerna kommer att utkomma i skriftlig form under festivalen och senare uppsummeras i en video på vår YouTube-kanal. Det finns helt enkelt inte tid för att sätta ihop en video men istället så får ni mer fokuserade recensioner.