CPH PIX 2016 – Dag 2/3

Det har varit två väldigt upptagna dagar som också har gjort att jag inte kunnat uppdatera regelbundet med de filmer som jag har sett. Men enkelt sagt så kan jag säga att CPH PIX dag 2 och 3 har fortsatt att hålla en hög kvalitet.

Hunt for the Wilderpeople (NZ)
Regi: Taika Waititi
Medverkande: Sam Neill, Julian Dennison, Rima Te Wiata mfl.

Taika Waititi är kanske ett obekant namn för de flesta i den här delen av världen men kommer inom kort tid att bli mer känd då han just nu är igång med att filma Thor: Ragnarok. Nyzeeländska filmer är inte i någon stor cirkulation och är en relativt liten industri (med undantag) men efter förra årets Housebound så har jag börjat få upp ögonen för detta land då det fortsätter komma intressanta filmer.

I Hunt for the Wilderpeople möter vi Ricky Baker (Julian Dennison), stämplad som ett problembarn av myndigheterna och allmänt besvärlig att ha att göra med. Han lämnas hos den enda familjen som vill ta emot honom, Bella (Rima Te Wiata) och hennes tillbakadragne och grininga man Hec (Sam Neill) i deras avsides boning ute i bushen. Detta utvecklar sig sedan till en nationell polisjakt efter att Hec och Ricky tvingas ut i vildmarken för att undkomma myndigheterna.

En underbart filmad historia med mycket hjärta och kärlek till film, detta är en underhållande resa som både är märklig som den är humoristisk. Detta kan tillskrivas både Julian Dennisons charm och Sam Neills grinighet. Filmen innehåller flera uppenbara referenser till filmer som Rambo, Mad Max och många, många fler och passar perfekt in i dess surrealistiska natur som vävs in effektivt under filmens gång.

En stark rekommendation och något man bör se.

Radio Dreams (IR/US)
Regi: Babak Jalali
Medverkande: Mohsen Namjoo, Boshra Dastournezhad, Kabul Dreams, Lars Ulrich mfl.

En persisk radiostation i San Francisco har lyckats ordna att Metallica kommer på besök men den stora frågan är när och om de överhuvudtaget tittar förbi?

Subtilt skildrad humor kan vara oerhört underhållande om man har grepp om hur man använder den. Att bygga en hel film på det går men problemet är att det kan vara svårt att bibehålla publikens intresse. Vilket tyvärr denna film lider av. De underhållande scener som finns är få och långt spridda över filmen. Det övriga är inte tillräckligt intressant för att hålla ihop filmen. Mohsen Namjoo är dock väldigt fängslande och underhålland som radiostationens eccentriske chef och har ett flertal scener som höjer filmen rejält.

Allt i allt så är inte premissen stark nog utförd för att fasthålla ens intresse och engagemang under hela filmen.

The 9th Life of Louis Drax (CA/US)
Regi: Alexandre Aja
Medverkande: Jamie Dornan, Sarah Gadon, Aiden Longworth, Aaron Paul, Oliver Platt mfl.

Baserad på Liz Jensens roman, så handlar den om nioårige Louis Drax (Aiden Longworth) som efter ett (kort) liv av märkliga olyckor hamnar i en så pass allvarlig olycka att han hamnar i koma. Pascal (Jamie Dornan), läkaren som vakar över honom, börjar forska i hans livshistoria för att förstå varför detta händer.

Denna film är passande spelad med vissa undantag, i synnerhet Jamie Dornan känns inte helt rätt i rollen även om han gör ett adekvat jobb. Aiden Longworth är den som mest sticker ut genom att vara ett mycket annorlunda barn. Men det största problemet med filmen är inte skådespelare eller några tekniska aspekter (som är väldigt bra och imponerande på sina ställen) utan hur många bra idéer inte riktigt vävs ihop till en helhet som känns tillfredställande i sin helhet. Om detta är en kvarleva från boken eller om det blev ett problem genom filmatisering och ändringarna kan man bara sia om. Det är det som hindrar handlingen att nå de höjder och få den effekt som de strävar efter.

Sju minuter efter midnatt (org. A Monster Calls) (ES/UK)
Regi: J.A. Bayona
Medverkande: Lewis MacDougall, Liam Neeson, Sigourney Weaver, Felicity Jones, Toby Kebbell mfl.

Conor (Lewis MacDougall) är en ung pojke, för ung för att vara en man men för gammal för att vara ett barn. Hans mor (Felicity Jones) är dödligt sjuk och Conor gör sitt bästa för att hantera detta trots att han blir mobbad i skolan och har en frånvarande pappa (Toby Kebbell). Ovanpå allt detta blir han uppsökt av ett monster (röstad av Liam Neeson) som har kommit för att berätta historier för honom och hjälpa honom.

Oscarskandidat? Jo, jag tycker faktiskt det. A Monster Calls är en underhållande, fantasifull, gripande och en av årets bästa filmer. JA Bayona är ingen främling när det kommer till tårdrypande draman och det finns det rikligt av i denna. Handlingen har en röd tråd rakt igenom och även om själva konceptet är väldigt simpel så är utförandet allt annat än just det. Vackert filmad och blandar verklighet med fantasi tillsynes utan några direkta sömmar. Den stimulerar fantasin och är inspirerande och samtidigt behandlar allvarliga teman och visar de dessutom i ett annorlunda ljus. Kritiker skulle kunna klaga på att den lite väl spelar på känslorna men det känns inte konstlat. Och även om man känner att man gärna skulle vilja veta mera om vissa karaktärer som ges väldigt lite tid så är det logiskt kopplad till filmens handling. Det här är en näst intill perfekt ”coming of age”-film som lämnar få oberörda.

The Wailing (KR)
Regi: Na Hong-jin
Medverkande: Kwak Do-jon, Hwang Jung-min, Jun Kunimura, Chun Woo-hee

En liten sömnig landsbygd drabbas av en serie av märkliga mord och folk faller mystiskt sjuka inför en sjukdom som lämnar dem galna och mordiska. Det misstänkts att något ont och demoniskt ligger bakom…

Krypande skräck är ofta svår att bemästra och göra effektiv då den inte lika mycket förlitar sig på ”jump scares” och andra förhållandes snabba och enklare knep. Denna filmen gör det dock väldigt bra och har en perfekt stämning och inramning. Karaktärerna känns isolerade och helt lämnade till sitt eget öde att försvara sig vilket starkt bidrar till filmens atmosfär. Den blandar friskt från lore och andra filmer som man har sett tidigare och skapar lite sitt egna utifrån detta. En stark rekommendation och om man gillar skräck ska man definitivt se denna!