70-tal, fiktiva oljeshejker & dåliga överkamningar: Recension American Hustle!

”Some of this actually happened”

När man öppnar en film med det uttalandet så har man redan där släppt huvuddelen av kraven på en film som baserar sig på verkliga händelser. Leder detta till en kravlös film som istället fokuserar på att underhålla än att vara historiskt korrekt? Resulterar det i en bra film? Läs vidare och få reda på det!

För de som inte vet baserar (notera!) sig American Hustle på den för amerikanarna kända incidenten ABSCAM där FBI utförde en s.k. ”sting operation” (enkel förklaring: Brottsprovokation) för att först få tag i hälare och stulen egendom och senare riktades mot korrupta politiker. Detta utförde de med en fiktiv rik shejk som skulle investera stora belopp. En liknande ”operation” utfördes mot den svenska tränaren Sven-Göran Eriksson (dock inte pga brott) av tidningen News of the World (nu nedlagd).

Tillbaka till filmen som tar avstamp från denna händelse. Vi följer Irving Rosenfeld (Christian Bale) och hans partner Sydney Prosser (Amy Adams) som försörjer sig som lurendrejare (jobbigt svenskt ord) genom att blåsa folk på diverse vis. De haffas till slut av den ambitiöse unga FBI-agenten Richie DiMaso (Bradley Cooper) som dock har betydligt större fiskar i sikte. Så de ingår ett avtal om att hjälpa FBI med att fånga betydligt större brottslingar mot åtalsfrihet genom att använda deras ”expertis” inom lurendrejeri.

Än en gång har David O. Russell lyckats med att samla in imponerande skådespelarensemble. Ingen karaktär är tråkig och det är då dessa samspelar filmen gör skäl för sitt rykte. Christian Bale gör en utmärkt prestation som Irving som har en underbar dualitet som man förväntar sig av en ”con man”. Jennifer Lawrence har en större biroll och imponerar även hon som den smågalna Rosalyn. Amy Adams gör en av sina bättre prestationer i sin karriär även om man har optimerat och använt sig av hennes styrkor som skådespelerska.

Det negativa med filmen är dock just Amy Adams och Bradley Coopers rollfigurer som känns underanvända och inte tillräckligt utvecklade. De känns lite ambiguösa och det kan mycket väl ha varit meningen men personligen känner jag att filmen hade kunnat bli bättre om dessa karaktärer hade kunnat byggts på lite ytterligare.

Jeremy Renner visar för övrigt sin mångsidighet som skådespelare och var en positivt överraskning. Sedan dyker andra MYCKET välkända ansikten upp som cameos men vänta tills ni ser filmen!

Jag vill även passa på att ge ett erkännande till produktionsavdelningen och kostymavdelningen som gjort ett utmärkt jobb med att få det att kännas som sent 70-tal! Jag var inte född vid tidspunkten men övertygas likväl utav det arbeta som de lagt ner.

Borde ni gå och se den? Ett rungande JA! Filmen levererar på de flesta punkter och har en så pass bra handling och så pass bra skådespelare att man lätt kan njuta av filmen.

Betyg? På IMDb har jag givit den 8/10 och ett mer precist betyg skulle vara 8,5/10!

American Hustle har Sverigepremiär den 21 februari. Se den på valfri biograf!

Håll även utkik efter Munväder Films Henrik Ströms egna kommentar kring filmen som dyker upp inom ett par dagar!