Ettor och nollor

Det finns inte mycket som är skönare än att koppla av framför tv:n innan sängen kallar. Detta kan nog de allra flesta känna igen sig i. I kväll vid 21.00 börjar miniserien Ettor och nollor på SVT 1.

”I ett industriområde bevittnar ett ungt kärlekspar en kraftig explosion. Brinnande kroppsdelar landar på bilens motorhuv och den makabra händelsen kommer att bli startskottet för en av de märkligaste polisutredningarna i stadens historia. FBI och Interpol kopplas in på fallet och snart knyter polisen en ung man till explosionen. Under det långa förhöret vecklar en osannolik historia ut sig som tar oss till Göteborgs undre värld och till interiörer och platser som sällan eller aldrig skildras i medierna.”

Denna beskrivning kanske inte säger alltför mycket. På många plan kan detta säkert bli en typisk deckarserie som skapats för SVT. Men samtidigt känns det som om denna serie verkligen har potential. Anledningen till detta stavas Johan Renck. Renck är nog för allmänheten mer känd som Stakka Bo och låten Here We Go. På senare tid har Renck dock jobbat nästan uteslutande med film och Tv. Dels släpptes hans regidebut Downloading Nancy 2008 som kanske inte blev en jättesuccé. Men trots detta har Renck regisserat avsnitt i starka serier som Breaking Bad, Vikings, Walking Dead och den kommande serien Halt and Catch Fire. Dessutom kom det för någon dag sedan fram att Renck även skall göra ett avsnitt på en kommande psykologisk thriller på Netflix. Med andra ord har Renck fått upp ett rykte i Amerika. I Sverige kanske Renck fortfarande är Stakka Bo för de breda massorna. Men med Ettor och nollor har han alla förutsättningar att visa vad jänkarna ser hos honom.

Jag har enbart sett trailer och korta klipp från Ettor och nollor så egentligen finns det inte mycket att säga om det. Men det finns alla förutsättningar för att denna serie skall fungera. Det är verkligen fina skådespelarnamn i denna serie såsom Gustaf Skarsgård, Liv Mjölnes, Matias Varela, Jonas Inde och fler därtill. Manusförfattare är Oskar Söderlund som skrivit mycket film och serie däribland min personliga favorit Upp till kamp. jag tror och hoppas att denna serie verkligen blir bra. Undertecknad håller tummarna.

Här är en av de många trailers som vevas på SVT

Ett längre klipp från serien

Avslutningsvis kan jag meddela att Ettor och nollor kommer dyka upp i kommande avsnitt av podcasten på ett eller annat sätt. Håll öron och ögon öppna.

/Nicklas